Hongkongi meeleavaldajad loodavad G20 riikide abile

Copy
Hongkongi meeleavaldajad marsivad võõrriikide konsulaatidesse siltidega «Palun vabastage Hongkong».
Hongkongi meeleavaldajad marsivad võõrriikide konsulaatidesse siltidega «Palun vabastage Hongkong». Foto: ANN WANG / REUTERS / Scanpix

Üle tuhande meeleavaldaja marssis täna suurtemate Hongkongi konsulaatide ette, et paluda G20 kohtumisele kogunevatelt maailma juhtidelt abi vastuolulise väljasaatmiseelnõu tühistamisel.

Meeleavaldajad kandsid eri keeltes plakateid kirjaga «Palun vabastage Hongkong».

Miljonid Hongkongi elanikud on viimastel nädalatel väljasaatmiseelnõu vastu protestinud. Seadus oleks lubanud inimesi Mandri-Hiinale välja anda.

Hongkongi Pekingi poolt määratud juht Carrie Lam lõpuks andis järele, pärast aastakümnete vägivaldseimaid sündmusi Hongkongi tänavatel, kus politsei meeleavaldajaid pisargaasi ja kummikuulidega tulistas.

Kuid Lam ei täitnud täielikult meeleavaldajate nõudmisi eelnõu maha kanda, vaid pani selle tähtajatult hoiule.

«Kuni valitsus ei ole eelnõu tagasi võtnud ja keeldub vastamast, jätkame meie võitlemist,» ütles meeleavaldustega ühinenud 19-aastane üliõpilane Aslee Tam.

«Me tahame tõsta lärmi enne G20 kohtumist, et teised riigid arutaks Hongkongi muresid,» lisas Tam.

Hongkong naasis Hiina valitsuse alla 1997. aastal, alates sellest on see tegutsenud «üks riik, kaks süsteemi» põhimõtte all, mis lubab vabadusi, mida Mandri-Hiinas ei ole.

Kuid paljud süüdistavad Hiinat liigses sekkumises, demokraatlike reformide takistamises, valimistesse sekkumises ning viie Mandri-Hiina kriitilise autori kadumises.

USA konsulaadi ees ulatasid meeleavaldajad konsulaadi töötajatele petitsiooni, kus palusid president Donald Trumpil «Toetada Hongkongi G20 kohtumisel».

Meeleavaldajad, kellest osa kandsid särke kirjaga «Vabastage Hongkong,» marssisid ka Briti konsulaadi ette siltidega «Vabastage HK Hiina kolonisatsioonist.»

Briti välisminister Jeremy Hunt peatas eile rahvahulga kontrolli varustuse müügiload Hongkongile. Ta nõudis, et Hongkong alustaks iseseisvalt juurdlust politseivägivalla suhtes.

Pekingi välisministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang õhutas Inglismaad mitte sekkuma Hiina siseasjadesse.

Meeleavaldajad jagunesid kolme gruppi ning marssisid läbi linna 16 diplomaatilise asutuse, nende hulgas olid Euroopa Liidu kontor ning Argentina, Austraalia, Kanada, Itaalia, Jaapani, Lõuna-Aafrika, Lõuna-Korea, Venemaa, Türgi ja paljud teised konsulaadid.

«See on esimene kord, kui nii paljud inimesed marsivad eri konsulaatidesse sama idee toel,» ütles ürituse organiseerija, kelle perekonnanimi on Lau.

Meeleavaldajad kandsid kaasas manifesti, kus oli kirjas, et Hiina valitsuse 1997. aastal allkirjastatud lubadus Hongkongi iseseisvuseks on nüüd ohustatud.

Hiina asevälisminister Zhang Jun ütles sel nädalal, et Hiina ei luba Hongkongi teemat G20 kohtumisel arutada. Kohtumine toimub Jaapani linnas Osakas. Mõned aktivistid on ka Osakasse reisinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles