Osakas algas ametlikult G20 tippkohtumine

BNS
Copy
Kohtumine
Kohtumine Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

G20 riikide liidrid avasid reedel Jaapanis Osaka linnas ametlikult kõrgete panustega tippkohtumise, mis arvatakse kujunevat viimaste aastate üheks keerulisemaks. 

Jaapani peaminister Shinzo Abe avas kohtumise, mida domineerivad arutelud kaubanduse, geopoliitiliste pingete ja kliimamuutuste üle.

Kohtumise avaminutitel näis meeleolu olevat sõbralik, kui üritusele saabunud liidrid ühisfotoks poseerisid. USA president Donald Trump ja Hiina president Xi Jinping, kelle riikide vahel jätkub kaubandussõda, kätlesid põgusalt enne ühisfotoks poseerimist.

Seejärel liikusid riigi- ja valitsusjuhid tippkohtumise esimesele arutelusessioonile ning Prantsuse president Emmanuel Macron sosistas midagi Trumpi kõrva. 

Tippkohtumise esimene sessioon on pühendatud digitaalmajandusele ja päevakorras on mured privaatsuse ja julgeoleku pärast. 

«Digitaliseerimine on muutnud kiiresti meie ühiskonna ja majanduse erinevaid aspekte,» lausus Abe arutelu avades. «Mul on hea meel näha, et digitaalmajandusega on asutud globaalselt tegelema.» 

Märgina sellest, et eelseisvaid kõnelusi hakkavad ilmselt domineerima kaubanduspinged, näis Trump toovat välja USA mured Hiina telekomifirma Huawei tegevusest lähtuva julgeolekuohu teemal. 

Trump pani läinud kuul Huawei julgeolekukaalutlustel musta nimekirja, mis keelab Ameerika firmadel sellele tehnoloogia müümise. Esialgu lükati keeld augustini edasi.

«Ajal, mil me laiendame digitaalset kaubandust, peame tagama ka meie 5G võrkude vastupidavuse ja julgeoleku,» sõnas Ühendriikide riigipea. 

Tõenäoliselt kujunevad kahepäevase tippkohtumise peateemadeks kaubandus, kliimamuutused ja Iraaniga seotud pinged. 

Macron on lubanud panna veto lõppavaldusele, kui see ei sisalda ambitsioonikaid kliimaeesmärke. 

Vähemalt sama tähtsad mitmepoolsete aruteludega on tippkohtumise kõrvalt peetavad arvukad kahepoolsed kohtumised. Trump on juba kohtunud Jaapani peaministri Shinzo Abe ja India peaministri Narendra Modiga kolmepoolselt ja Modiga eraldi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles