Tusk EL-i tippametite kohta: valget suitsu veel ei tule

BNS
Copy
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk.
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk. Foto: Janek Skarzynski / AFP / Scanpix

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk ütles reedel, et Euroopa Liit on lähemal kompromissile bloki tähtsamate ametikohtade osas, kuid enne Brüsseli tippkohtumist ei ole läbimurret oodata.

Euroopa liidrid püüavad pühapäeval jõuda leppeni meeskonna osas, mis juhiks ühendust järgmise viie aasta vältel. 

Tuski sõnul jätkab ta G20 kohtumise kõrvalt Osakas kõnelusi Euroopa liidritega, teiste seas Prantsusmaa ja Saksamaa juhiga, ning peab endiselt läbirääkimisi ka kulisside taga, pidades 12 või 13 telefonikõnet.

«Ma tunnen, et oleme lahendusele lähemal, kuid endiselt liiga kaugel, et täna midagi konkreetsemat öelda,» märkis Tusk. 

«Ärge oodake täna siin Osakas valget suitsu,» lausus ta paavsti valimisele viidates. 

«Pealegi on siin suitsetamine keelatud. Ma ei tea, kuidas sa ellu jääd, Jean-Claude,» naljatas ta, pöördudes ahelsuitsetajana tuntud Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri poole.

Saksa liidukantsler Angela Merkel tunnistas varem sel nädalal, et protsess on kujunenud väga keeruliseks. 

Merkeli sõnul pole ta kindel, kas valimisprotsessis ikka järgitakse Spitzenkandidati ehk esikandidaadi põhimõtet, mis tähendaks, et Euroopa Parlamendi valimistel kõige paremini esinenud partei saab esimesena õiguse Euroopa Komisjoni presidendi ametikohale.

Paremtsentristlik Euroopa Rahvapartei, mida Merkel toetab, kogus maikuistel valimistel suurima toetuse, ent ajalooliselt madala häältesaagiga. 

Kuid EPP kandidaat Manfred Weber arvatakse olevat Euroopa Komisjoni juhiks ebapiisava mõjuvõimu ja kaalukuseta ning tema vastu on teiste seas pööranud Prantsusmaa president Emmanuel Macron.

Macron on öelnud, et ühelgi kolmest peamisest esikandidaadist - Weber, sotsialistide ja demokraatide saadikurühma kandidaat Frans Timmermansil ja liberaalse ALDE esindajal Margrethe Vestageril - pole liikmesriikide enamuse toetust, esikandidaadi süsteem ei toimi ja Komisjoni järgmise presidendi peavad paika panema liikmesriikide juhid. 

EL-i liidrid üritavad sel nädalavahetusel taas leppida kokku kandidaatides bloki juhiametitesse. 20.-21. juuni korralisel Euroopa Ülemkogul kokkulepet veel ei saavutatud. 

Euroopa Parlament koguneb juuli alguses esimesele istungile ja EL-i liidrid tahavad enne seda nimetamistes üksmeelele jõuda.

Tippkohtumisel arutatakse Euroopa Komisjoni presidendi, EL-i välispoliitika juhi, Euroopa Keskpanga juhi, Euroopa Parlamendi presidendi ja Euroopa Ülemkogu presidendi kandidaatide üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles