Kongo Demokraatlikus Vabariigis suri kaevanduse varingus vähemalt 43 inimest

Copy
Kaevur Tilwizembe vase-koobalti kaevanduses Lualaba provintsis, Kongo DVs.
Kaevur Tilwizembe vase-koobalti kaevanduses Lualaba provintsis, Kongo DVs. Foto: Kenny-Katombe Butunka / REUTERS / Scanpix

Kongo Demokraatlikus Vabariigis sai vase ja koobalti kaevanduse varingus surma vähemalt 43 inimest, võimud on saatnud surnukehade otsimise ajaks sõjaväelased kaevanduse juurde.

Varing leidis aset eile Kamoto Vase Ettevõtte (KCC) kaevanduses Kongo DV lõunapiiri ääres. Esialgselt leiti 36 surnukeha, kuid täna tõusis arv 46ni.

«Me arvame, et rusu all on surnukehi veel,» ütles Lualaba provintsi, kus intsident aset leidis, kuberneri personaliülem Joseph Yav Katshung.

Lualaba kuberner Richard Muyej teatas, et sõdurid saadetakse kaevandust turvama piiratud  ajaks, et rohkem kaevureid kaevandusse ei siseneks. Inimõiguslaste sõnul võib see samm viia konfliktideni.

Ametnikud teatasid, et varingus hukkunud kaevurid olid KCC kaevanduses ebaseaduslikult. Ilma vajalike lubadeta kaevandamine on Aafrikas tavaline nähtus.

Vanamoodsed ja reguleerimata kaevandusmeetodid on ohtlikud. Ainuüks Kongo DVs sureb iga aasta kümneid kaevureid.

KCC töötajaid esindava ametiühingu volinik ütles, et kaevanduses märgati juba kolmapäeval mõra. Ta rääkis, et KCC töötajad märgistasid ohtliku ala punaste hoiatussiltidega, kuid kaevurid ignoreerisid silte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles