Lukašenka otsustab Minski plahvatuste korraldajate saatuse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka
Valgevene president Aleksandr Lukašenka Foto: SCANPIX

Valgevene president Aleksandr Lukašenka pole veel otsustanud, kas ta annab armu surma mõistetud Minski metrooplahvatuste korraldajatele.

Valgevene ülemkohus karistas läinud kuul tänavu 11. aprillil Minski Oktjabrskaja metroojaamas toimunud ja 15 inimelu nõudnud plahvatuse korraldamises ja mitmetes teistes kuritegudes süüdi mõistetud Dmitri Konovalovit (25) ja Vladislav Kovaljovi (25) surmanuhtlusega.

Kuna otsuse langetas kõrgeim kohus, ei saa süüdimõistetud otsust ka edasi kaevata ning mehi saab päästa ainult see, kui Lukašenka neile armu annab. Viimase 16 aasta jooksul on Lukašenka andnud armu aga vaid ühele surmamõistetule.

«Ma pole ühtegi dekreeti armuandmise või surmanuhtluse kohta veel allkirjastanud,» kinnitas Lukašenka, kelle sõnul arvestab ta otsuse langetamisel ka avaliku arvamusega.

RIA Novosti teatel on Lukašenkalt armu palunud vaid Kovaljov, kuid Konovalov on sellest keeldunud.

Ka eitas Lukašenka väiteid, nagu oleks pommiplahvatuste korraldamise taga Valgevene võimud.

«Ma otsin võimalusi, kuidas paljastada need lurjused, kes teevad selliseid avaldusi. Miks peaks võimud seda tegema? Selleks peab olema motiiv. Hajutada avalikkuse tähelepanu? Aga mille eest?» küsis Euroopa viimaeks diktaatoriks nimetatud Lukašenka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles