Euroopa Liit ja Vietnam allkirjastasid vabakaubanduslepingu (1)

Copy
Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström (vasakul), Euroopa Liidu eesistujariigi Rumeenia kaubandusminister Ștefan-Radu Oprea ja Vietnami kaubandusminister Tran Tuan Anh pühapäeval Hanois EL-i ja Vietnami vabakaubanduslepingut allkirjastamas.
Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström (vasakul), Euroopa Liidu eesistujariigi Rumeenia kaubandusminister Ștefan-Radu Oprea ja Vietnami kaubandusminister Tran Tuan Anh pühapäeval Hanois EL-i ja Vietnami vabakaubanduslepingut allkirjastamas. Foto: Kham/Reuters/Scanpix

Euroopa Liit ja Vietnam allkirjastasid pühapäeval kauaoodatud vabakaubanduslepingu.

Kuigi vabakaubanduslepe sõlmiti juba 2015. aasta detsembris, andsid EL-i liikmesriigid sellele heakskiidu alles kolmapäeval ministrite kohtumisel.

Vietnami pealinnas Hanois lepingu allkirjastanud Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström nimetas pühapäeval dokumenti "tähtsaks verstapostiks" kahe kaubanduspartneri vahel.

"Me tahame tagada, et EL-i kaubandusel oleks selles piirkonnas positiivne mõju, mistõttu oleme sätestanud leppes kõrged standardid," lausus Malmström allkirjastamistseremoonial.

Lepe jõustub ratifitseerimise korral, mis võib aset leida enne aasta lõppu.

Euroopa Liidu ja Vietnami kahepoolse kaubanduse maht ulatub 50 miljardi euroni.

Vietnami ekspordile toetuv majandus on vabakaubandusest suurt kasu lõiganud ja vaba ligipääs EL-i turule suurendab ilmselt riigi peamiste ekspordiartiklite nagu tekstiilikaubad, jalatsid, nutitelefonid ja arvutiosad sissevedu 500 miljoni tarbijaga turule.

Ka Euroopa riigid soovivad suuremat ligipääsu Vietnami 95 miljoni tarbijaga turule ja selle kiiresti kasvavale tarbijaskonnale.

EL-i ja Vietnami vabakaubandusleping toob järk-järgult kaasa tollimaksude kaotamise 99 protsendilt Euroopa imporditavatelt Vietnami kaupadelt.

Brüssel on nimetanud lepingut kõrge kvaliteediga kokkuleppeks, mis sisaldab kõrgeid standardeid tööliste õiguste, keskkonna- ja intellektuaalse omandi kaitse vallas.

Vietnam on lõiganud lühiajalist kasu Hiina-USA kaubandussõjast, kuna mõned firmad on viinud oma äri Hiinast üle sõbralikumatele turgudele.

Analüütikud hoiatavad samas, et Hiina või USA majanduse nõrgenemine võib avaldada pikas perspektiivis mõju ka ekspordile toetuvatele riikidele nagu Vietnam, kes sõltuvad väljaveost Hiina või USA turule.

Ühendriikide president Donald Trump nimetas kolmapäeval Vietnamit kaubavahetuses USA suurimaks ärakasutajaks ja lisas, et Vietnam on isegi halvem kui Hiina.

"Paljud firmad kolivad Vietnamisse, kuid Vietnam kasutab meid isegi halvemini ära kui Hiina," ütles Trump. "Ta on kõigi kõige hullem ärakasutaja."

Reedel jõudsid EL ja Lõuna-Ameerika kaubandusühendus Mercosur 20 aastat kestnud läbirääkimiste järel vabakaubanduslepingus kokkuleppele.

Mercosuri liikmed on praegusel hetkel Argentina, Brasiilia, Paraguay ja Uruguay.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles