Matvijenko: Gruusia peab dialoogi jätkamiseks Venemaa ees vabandama (34)

Copy
Valentina Matvijenko
Valentina Matvijenko Foto: Stanislav Krasilnikov/TASS/Scanpix

Vene parlamendi ülemkoja spiiker Valentina Matvijenko esitas täna Gruusiaga dialoogi taastamise tingimused - Gruusias peab lõppema russofoobialaine ja Thbilisi peab Moskva ees vabandama.

«Meil puuduvad grusiinidevastased meeleolud. Me armastame endiselt grusiine; meil on pikk ühes riigis koos elamise ajalugu,» lausus Matvijenko Genfis ajakirjanikele.

«Paraku teevad Gruusia võimud kellegi juhendamisel kõik endast oleneva meie suhete katkestamiseks. On ilmne, kellest ma räägin,» ütles Vene föderatsiooninõukogu spiiker ajakirjanikele.

Tema sõnul pole millestki rääkida seni, kuni Gruusia «näitab oma võimu, paneb korra maksma ja peatab radikaalide õhutatud russofoobialaine».

«Las nad vabandavad juhtunu eest. Siis on dialoog võimalik,» sõnas Matvijenko.

Gruusia pealinnas Thbilisis puhkesid 20. juuni õhtul opositsiooni juhitud meeleavaldused võimupartei Gruusia Unistus valitsemise ja Venemaa suhtes liiga sõbralikuks peetava hoiaku vastu.

Kuigi meeleavaldused vallandas Vene riigiduuma saadiku ja Õigeusu parlamentidevahelise assamblee (IAO) eesistuja Sergei Gavrilovi kõne Gruusia parlamendis, kasvasid need kiiresti üle laiemaks liikumiseks Gruusia Unistuse juhi Bidzina Ivanišvili võimu vastu. 

Esimesel meeleavalduste õhtul sai vigastada 160 protestijat ja 80 politseinikku. 

Opositsioonierakond Ühtne Rahvuslik Liikumine (UNM) on teatanud, et massimeeleavaldused kestavad siseminister Giorgi Gahharia tagasiastumiseni ja rohkem kui 100 kinni hoitava meeleavaldaja vabastamiseni, kuigi praeguseks on ametist lahkunud parlamendi spiiker ja Ivanišvili on lubanud ellu viia valimisreformi, mis oli opositsiooni üks põhilisi nõudmisi.

Gruusia sisepoliitiline kriis on pingestanud suhteid Venemaaga. Moskva on teatanud Vene lendude peatamisest Gruusiasse ja Gruusia lennukitele oma õhuruumi sulgemisest alates 8. juulist.

Esmaspäeval teatas Vene tarbijakaitseamet Rospotrebnadzor, et on märganud Gruusia veini «kvaliteedi halvenemist» ja karmistanud kontrolli kõigi Venemaale toodavate Gruusia alkohoolsete jookide üle. Venemaa on Gruusia veinitööstuse jaoks tähtis turg. 

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles