Merkel ennustas EL-i tippametite täitmise üle raskeid kõnelusi (1)

Copy
Saksa kantsler Angela Merkel pühapäeval Brüsselis Euroopa Liidu erakorralisele tippkohtumisele saabumas.
Saksa kantsler Angela Merkel pühapäeval Brüsselis Euroopa Liidu erakorralisele tippkohtumisele saabumas. Foto: Olivier Matthys/AP/Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel hoiatas täna, et viimase minuti kõnelused Euroopa Liidu tippametikohtade täitmise üle kujunevad liikmesriikide vaheliste erimeelsuste püsimise tõttu rasketeks.

EL-i liidrid peavad üksmeelele jõudma Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja, Euroopa Komisjoni presidendi, Euroopa Liidu välispoliitikajuhi, Euroopa Parlamendi esimehe ja Euroopa Keskpanga juhi ametikoha täitmises.

Euroopa Parlamendi uus koosseis koguneb juuli alguses esimesele istungile ja EL-i liidrid tahavad enne seda ametikohtade jaotuses kokkuleppele jõuda.

«Nii, nagu asju praegu esitatakse, ei kujune need pehmelt öeldes lihtsateks konsultatsioonideks,» lausus Merkel Brüsselisse EL-i erakorralisele tippkohtumisele saabudes.

Eesti peaminister Jüri Ratas avaldas tippkohtumisele saabudes lootust, et kokkulepe saavutatakse pühapäeva õhtul ja esmaspäevaseid hommikusöögikõnelusi vaja ei lähe.

«Loodan, et on võimalik leida lahendus täna,» lausus Ratas, rõhutades geograafilise ja soolise tasakaalu tähtsust ametikohtade jaotamisel.

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles, et ootab «konstruktiivset kokkulepet».

«Ma ei toeta üht või teist kandidaati. Te pole kunagi kuulnud mind ütlemas, et ma olen selle või teise kandidaadi külge klammerdunud,» lausus ta.

Samas mainis ta Hollandi sotsialisti Frans Timmermansi, Taani liberaali Margrethe Vestageri ja Prantsuse konservatiivi Michel Barnier´ nimesid, kellest kaks esimest on vastavalt europarlamendi sotsialistide ja liberaalide esikandidaadid Euroopa Komisjoni presidendi ametikohale.

Macron pole varem varjanud oma vastuseisu europarlamendi suurima fraktsiooni Euroopa Rahvapartei (EPP) esikandidaadi Manfred Weberi kandidatuurile.

Prantsuse president rõhutas, et EL-i liidrite kokkulepe tippametikohtade täitmises peab sisaldama kahe ametikoha andmist naistele ja ühe idaeurooplasele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles