Valge Maja: USA firmad võivad saada loa Huaweile tooteid müüa

Copy
Valge Maja majandusnõunik Larry Kudlow.
Valge Maja majandusnõunik Larry Kudlow. Foto: Reuters / Scanpix

USA ja Hiina kaubanduskõneluste jätkudes on võimalik, et rohkem Ühendriikide firmasid saavad loa müüa tooteid Hiina telekomihiiule Huawei, ütles täna Valge Maja majandusnõunik Larry Kudlow.

USA president Donald Trump ja Hiina riigipea Xi Jinping jõudsid laupäeval kokkuleppele vaherahus kahe riigi kaubandussõjas ja Washington lubas hoiduda läbirääkimiste ajaks Hiina kaupadele imporditollide kehtestamisest.

Trump andis ka mõista, et USA võib võtta Huawei suhtes pehmema hoiaku, öeldes, et Ühendriikide firmad võivad müüa riikliku julgeolekuga mitteseotud varustust. Huaweid ümbritsev on kaubanduskõnelustel üks peamisi komistuskive.

Kudlow hindas telekanali Fox News saates suureks «võimalust, et kaubandusminister Wilbur Ross viib selle ellu ja hakkab uusi lube väljastama».

USA valitsus on kuulutanud Huawei ohuks riigi julgeolekule, sest kahtlustab, et Peking kasutab telekomiettevõtet luuretööriistana. Ta on otsustanud piirata Ühendriikide firmade äritegevust Huaweiga ning on ärgitanud ka liitlasi piirama ettevõtte 5G tehnoloogia kasutamist.

Mais otsustas USA valitsus oma määrusega keelata Huawei toodete kasutamise Ühendriikides, sisuliselt keelates firma tegevuse oma turul, ja kandis Hiina telekomihiiu musta nimekirja, mis lõikab firma ära üliolulistest USA-s toodetud komponentidest. Viimase otsuse jõustamise otsustas Washington 90 päevaks edasi lükata.

Huawei on kategooriliselt eitanud sidemeid Hiina julgeoleku- ja luureasutustega.

Paljud USA kongressi liikmed, teiste seas vabariiklasest senaatorid Ted Cruz ja Marco Rubio, on mures Huaweile USA tehnoloogiale ligipääsu ja riigi turul tegutsemise kohta kehtestatud keelu võimaliku lahjendamise pärast.

«Kui president Trump on nõustunud pöörama tagasi hiljutised sanktsioonid Huawei vastu, on ta teinud katastroofilise vea,» kirjutas Rubio laupäeval Twitteris.

Kudlow rõhutas, et Huawei jääb nende välismaa firmade ja isikute nimekirja, kelle puhul kohaldatakse ekspordile ja tehnoloogia üleandmisele loa väljastamiseks erilisi nõudeid.

«See ei ole üldamnestia,» lausus Trumpi majandusnõunik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles