Trajektoorilt eksinud rakett tabas Küprost (7)

Copy
Venemaal toodetud S-200 tüüpi rakett.
Venemaal toodetud S-200 tüüpi rakett. Foto: - / AFP/Scanpix

Trajektoorilt eksinud rakett tabas täna varahommikul Küprost. Rakett vihises üle pealinna Nikosia ja tabas mäenõlva Taşkenti küla lähistel. Ilmselt oli tegemist Süüria vastusega Iisraeli õhurünnakule.

Plahvatus leidis aset kohaliku aja järgi kell üks öösel Taşkenti piirkonnas. Kilomeetrite kaugusele kajanud plahvatuse tõttu süttis mäenõlv. Juhtumi tõttu keegi viga ei saanud.

Samal ajal korraldas Iisrael õhurünnakut Süüria vastu. Süüria meedia teatas, et õhukaitse süsteemid olid rünnakule vastu tulistanud.

«Esmane hinnang on, et Venemaal tehtud rakett, mida kasutati eile Süüria õhukaitse süsteemide vasturünnakus maandus meie riiki,» kirjutas Põhja-Küprose Türgi Vabariigi välisminister Kudret Ozersay Facebooki postituses.

Ta lisas, et plahvatus toimus ilmselt enne raketi kokkupuudet maaga, sest mäenõlval ei olnud ühtegi kraatrit. «Erinevatesse kohtadesse maandunud jupid tõestavad, et rakett plahvatas õhus,» lisas ta.

Küpros asub Süüriast läänes. Iisraeli sõjalennukid tulistasid rakette Süüria sõjaväepositsioonide suunas Homsi linnas, umbes 310 kilomeetri kaugusel Nikosia linnast.

Sõdurid valvavad Küprosel Taşkent küla lähistel mäenõlva, kuhu täna varahommikul maandus rakett.
Sõdurid valvavad Küprosel Taşkent küla lähistel mäenõlva, kuhu täna varahommikul maandus rakett. Foto: Petros Karadjias / AP / Scanpix

Vaatamata Küprose asukohale on tegemist esimese juhtumiga, kus Küpros on Lähis-Ida konfliktide vahele jäänud.

Küprose sõjaväe analüütiku Andreas Pentarase sõnul oli tegemist Venemaal toodetud S-200 raketiga, mille laskeulatus on 400 kilomeetrit.

«Avalikustatud piltidelt on näha, et raketi tagumises osas on vene kiri, mistõttu võib eeldada, et tegemist on Venemaal toodetud raketiga. Süüria kasutab Venemaa rakette, ehk natuke ebakindel pakkumine oleks, et tegemist oli S-200 raketiga,» teatas erru läinud armeekindral Pentaras Sigma TV-le.

Pentarasi sõnul võis signaali segamise tehnoloogia raketi trajektoorilt kõrvale lükata. Teine analüütik lisas, et rakett võis olla vigane.

«Praegu ei saa me veel täiesti kindlad olla, aga tundub, et tegemist oli S-200 raketiga,» ütles analüütik Zenonas Tziarras Reutersile.

Tziarras selgitas, et S-200 raketid on ehitatud õhus plahvatama, kui nad oma sihtmärki ei taba.

Kohalikud ütlesid Küprose meediale, et kuulsid kolme kõva pauku ning nägid taevas valgust. Kohalikud võimud evakueerisid mõned kodud. Taşkent on väike küla Põhja-Küproses.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles