Galerii: Indias ujutas lausvihm Mumbai tänavaid

Copy

India neli kuud kestev suvine vihmaperiood sai täna lõpuks avapaugu, kui lausvihmad ujutasid üle riigi majanduspealinna Mumbai tänavad. 

Kuigi ujutus toob kaasa hulgaliselt uusi probleeme on veepuuduse käes vaevleva India jaoks on tegemist hea uudisega.

Lapsed sumpasid läbi puusani ülatuvast vihmaveest kooli poole ning liiklejad olid sunnitud oma sõidukitest väljuma ning neid mööda tänavaid lükkama.

Mumbai koloniaalajal ehitatud raudteevõrgustik oli üle ujutatud ning rongid, millest sõltuvad ligi 20 miljonit linnaelaniku, hilinesid ning liikusid veel aeglasemalt, kui tavaliselt.

Üleujutused Mumbais on vihmaperioodil tavaliseks nähtuseks. Vihmaperiood kestab tavaliselt juunist kuni septembrini või kohati oktoobrini. Vihmaperiood moodustab enamuse aastasest sademetehulgast Indias.

India Meteoroloogiakeskus (IMD) teatas, et Mumbais on 24 tunni jooksul sadanud 91 millimeetrit vihma.

2005. aastal sadas 24 tunni jooksul rannikuäärses Mumbai linnas 950 millimeetrit vihma. Lausvihma tõttu suri üle 500 inimese.

Tunamullu jäi elu majanduspealinnas paduvihma tõttu kaheks päevaks seisma. Vihma tõttu suri umbes kümme inimest.

Aktivistide sõnul on Mumbai ehitusbuumi tõttu aastate jooksul üha enam üleujutustele vastuvõtlikumaks muutunud. Kiiresti kasvava populatsiooni tõttu ehitatakse India suurlinnadesse üha enam kortereid.

Suur osa Mumbai vihmaveele katet pakkuvast mangroovist on ehituse tõttu hävinud. Mangroov, ehk hingamisjuurtega igihaljaste puude tihnik, on väga efektiivne vihmavee kontrollimises.

Mangroovimets Brasiilias.
Mangroovimets Brasiilias. Foto: Nacho Doce / REUTERS / Scanpix

Erinevate uuringute andmetel elab ligi 40-50 protsenti mumbai populatsioonist agulites. Vihmaperioodil muutub Mumbai agul siniste presentide mereks.

Kuigi vihmaperiood toob kaasa ujutusi on see siiski Indias õnnistuseks, sest India veevarud on otsakorral. Umbes 100 miljonit inimest üle kogu India võib peatselt jääda puhta veeta. Järgmiseks aastaks prognoositakse, et 21 suuremat linna jäävad põhjaveeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles