Iraan ületas tuumaleppes sätestatud uraanivaru limiiti

Copy
Iraani lipp.
Iraani lipp. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix

Iraan on ületanud 2015. aasta tuumaleppes sätestatud uraanivaru limiiti. Vaatamata leppe allkirjastanud Euroopa osapoole hoiatustele USA sanktsioonidest leppest kinni pidada, vahendab Reuters.

Informatsioon jõudis Reutersi ajakirjanikeni täna kahe allika kaudu. «Nagu me ka kuulutasime, kui ütlesime, et me jätkame oma sammudega, oleme ületanud 300 kilogrammi limiidi,» ütles üks allikatest.

Poolametlik uudisteagentuur Fars tsiteeris allikat, kelle sõnul oli ÜRO rahvusvaheline tuumaenergiaagentuur (IAEA) täna varusid kaalunud. IAEA kinnitas täna, et iraani rikastatud uraani varu ületas 300 kilogrammi limiidi.

Uraani rikastamine 3,6 protsendini on esimene samm. Kui Iraanil õnnestub koguda piisavalt palju kõrgrikastatud uraani, siis on neil võimalik ehitada tuumarelv.

Eelmisel kolmapäeval kinnitas IAEA, et Iraanil oli ligi 200 kilogrammi väherikastatud uraani, mida on täpselt alla 202,8 kilogrammi limiidi.

Pärast reedel Viinis peetud läbirääkimisi teatas Iraan, et Euroopa riigid olid pakkunud liiga vähe kaubandustuge, et veenda Iraani lepet rikkumast. Leppe rikkumine on vastusamm USA presidendi Donald Trumpi möödunud aasta otsusele lahkuda tuumaleppest ning määrata Iraanile sanktsioonid.

Iraani ja kuue riigi vaheline lepe leevendas enamikku Iraanile määratud rahvusvahelisi sanktsioone ning vastuseks nõustus Iraan piirama oma tuumaprogrammi. Iraani valitsuse sõnul on tuumaprogrammi eesmärk toota energiat.

Mais keelas Washington Iraanist nafta importimise, mis muutis Iraani ning USA vahelist olukorda veelgi pingelisemaks. Washington on Kesk-Idasse saatnud veel enam sõjaväelasi ning USA hävitajad olid minutite kaugusel õhurünnakust Iraani vastu. Viimasel hetkel tühistas Trump õhurünnaku käsu.

Täna otse eetris antud kõnes ütles Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif: «Iraan ei murdu kunagi USA pinge all. Kui nad tahavad Iraaniga rääkida, siis peavad nad näitama austust. Ärge iial ähvardage Iraani. Iraan on alati pingele vastu pidanud ja vastanud lugupidamisele samuti lugupidamisega».

Trump on teinud ettepaneku läbirääkimisteks, kuid Teheran välistas läbirääkimised, kuni USA naaseb tuumaleppesse ning tühistab sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles