EL ei suutnud tippjuhtide valimisel patiseisu lahendada

Copy
Euroopa Üllemkogu alaline eesistuja Donald Tusk.
Euroopa Üllemkogu alaline eesistuja Donald Tusk. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liidu juhid lükkasid homseni edasi maratonkõnelused bloki tippjuhtide valimisel kujunenud patiseisu lahendamiseks, ütles täna Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Donald Tuski esindaja.

«Kohtumine katkestati ja jätkub homme,» kirjutas Preben Aamaan Twitteris. 

Tippkohtumine katkestati 16 tundi pärast selle ametlikku algust suurte erimeelsuste tõttu kandidaatide osas bloki juhtivatele ametikohtadele järgmiseks viieks aastaks. 

Prantsuse president Emmanuel Macron väljendas oma pettumust olukorra üle. Tema sõnul peaks Euroopa Liit õppima oma liidrite läbikukkumisest üksmeelele jõuda.

Macron ütles ajakirjanikele, et kogu öö kestnud tippkohtumine jätab mulje, et «Euroopa ei ole tõsiseltvõetav», kuna kohtumine lõppes ummikseisuga.

«See läbikukkumine peaks viima põhjalikele muutustele EL-i institutsioonide tegevuses,» lisas Macron.

Ta lisas, et blokeerib igasuguse katse Euroopa Liidu liikmete arvu suurendada, enne kui blokki pole põhjalikult reformitud.

Saksa kantsler Angela Merkel märkis, et tasub kulutada pisut rohkem aega, et saavutada Euroopa Liidu tulevaste juhtide suhtes laiapõhjalisem konsensus.

Tema sõnul «oli suuri liikmesmaid, kellele tänased ettepanekud ei sobinud». Kantsler lisas, et kuigi häälte üldarvuga on võimalik suuri liikmesriike eirata, ei oleks see mõistlik. 

«Poliitika tähendab katseid saavutada seda, mis on võimalik, ning vahel võtab see aega,» ütles Merkel. 

«Kui asju praegu tagant kiirustada ning elada siis järgmised viis aastat ületamatute pingetega, küsitaks meilt: »Miks te ei maganud üht ööd ega võtnud üht lisapäeva, et näha, kas on tekkinud uus vaatenurk?«»

Enne teadet kõneluste katkestamisest ütles tundmatuks jääda soovinud kõrge diplomaat, et favoriit Euroopa Komisjoni uue juhi kohale on endine Hollandi välisminister Frans Timmermans.

Euroopa Ülemkogu uueks alaliseks eesistujaks saab Tuski järel tõenäoliselt Kristalina Georgieva Bulgaariast, kuid tundmatuks jääda soovinud kõrge ametiisiku sõnul pole tema kandidatuuri heakskiitmine siiski lõplikult kindel.

Soosikuteks EL-i välispoliitikajuhi kohale peetakse endist Belgia peaministrit Charles Micheli ja bloki praegust konkurentsivolinikku Margrethe Vestageri Taanist. Euroopa Parlamendi juhiks on saamas Manfred Weber.

Ametnike sõnul võib leppeni jõudmiseks vaja uut kohtumist, võimalik, et 15. juulil.

Et nominatsioon läbi läheks, vajab kandidaat 21 liikmesriigi, mis moodustavad 65 protsenti bloki rahvastikust, toetust.

Allikate sõnul proovisid Merkel ja Macron koondada Ida-Euroopa riigid Timmermansi taha, kelle kandidatuur võib heakskiitmisel Euroopa Parlamendis ülehomme hääletusele minna.

Timmermans on viimasel viiel aastal Euroopa Komisjoni asepresidendina loonud endale vaenlasi bloki idaosas.

Ungari peaminister Viktor Orbán kirjutas kirjas EPP juhile Joseph Daulile, et Timmermans oleks «tõsine või isegi ajalooline viga.»

Poola peaminister Mateusz Morawiecki ütles: «Frans Timmermans on kandidaat, kes Euroopat sügavalt lõhestab ja kindlasti ei mõista ta Kesk-Euroopat.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles