USA presidendi sõnul mängib Iraan tulega (1)

Copy
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

USA president Donald Trump hoiatas esmaspäeval, et Iraan mängib tulega, ületades 2015. aasta tuumaleppega sätestatud rikastatud uraani varude kogust, edastasid meediakanalid.

"Nad teavad, mida nad teevad. Nad teavad, millega nad mängivad ja ma arvan, et nad mängivad tulega," ütles Trump ajakirjanike küsimusele vastates.

USA ei luba Iraanil iialgi tuumarelvi arendada, teatas juba varem Valge Maja vastuseks Teherani teatele, et Iraani rikastatud uraani varud on ületanud 2015. aasta tuumaleppega sätestatud 300 kilogrammi piiri.

"Maksimumsurve Iraani režiimile jätkub kuni selle liidrid muudavad oma kurssi," ütles Valge Maja eestkõneleja Stephanie Grisham.

"USA ja selle liitlased ei lase Iraanil iialgi tuumarelvi arendada," toonitas Grisham.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ärgitas Euroopa riike esmaspäeval kehtestama Iraanile sanktsioone pärast seda, kui Teheran teatas, et rikub tuumaleppes sätestatud rikastatud uraani varude piirmäära.

"Te lubasite viivitamatult tegutseda, kui Iraan tuumalepet rikub," tsiteeris peaministrit tema kantselei. "Seega ütlen teile: tehke seda. Lihtsalt tehke seda."

Iraan teatas rikastatud uraani 300-kilose piirmäära ületamisest esmaspäeval. Samm oli vastus USA "maksimaalse surve" kampaaniale.

Ühendriigid lahkusid 2015. aasta tuumaleppest eelmisel aastal ning kehtestas Iraanile majandussanktsioonid. Teheran teatas 8. mail, et ei kavatse leppes sätestatud raskevee- ja uraanipiirangutest enam kinni pidada.

"Iisrael ei luba Iraanil tuumarelva välja arendada," toonitas Netanyahu.

"Lisaks kutsun kõiki Euroopa riike austama seda, mida te lubasite," lisas ta. "Te lubasite käivitada sanktsioonide automaatse mehhanismi, mille pani paika ÜRO Julgeolekunõukogu."

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles