ELi liidrid jätkavad bloki ametkondade juhtide otsingut

BNS
Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: Thierry Breton / imago images / PanoramiC / Scanpix

Euroopa Liidu liidrid kohtuvad teisipäeval kolmandat päeva järjest Brüsselis, kus nad üritavad lahendada bloki ametkondade uute juhtide pärast käivat heitlust.

ELi 28 liikmesriigi juhi kohtumine algab Eesti aja järgi kell 12. Nende ülesanne on leida lahendus uuel poliitilisel maastikul, mille kujundasid mais toimunud Euroopa Parlamendi valimised.

«Arvan, et jõuame (teisipäeval) kokkuleppele paari tunniga,» ütles Prantsuse president Emmanuel Macron pärast 18-tunnist maratonistungit esmaspäeval.

Kuigi kõneluste pühapäeval algamise järel on olnud märke edasiliikumisest, siis on liidrid jätkuvalt eri meelt Saksa-Prantsuse kompromissis, mille järgi saab Euroopa Komisjoni juhiks Hollandi sotsiaaldemokraat Frans Timmermans.

«Hakkame asja tõsiselt võtma,» ütles ärritunud Macron.

Seistes silmitsi väljakutsetega, mis ulatuvad kliimamuutusest illiberaalse demokraatiani, peab EL reformima oma aeglast otsustusprotsessi ning vältima poliitiliste gruppide «pantvangiks» sattumist, lisas ta.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles samuti, et ta jätkuvalt «loodab, et hea kompromiss on tehtav», kui liidrid teisipäeval uuesti kohtuvad.

Macron ja Merkel panid kompromissi kokku laupäeval G20 tippkohtumisel Jaapanis. Otsuse järgi saab Euroopa Komisjoni etteotsa Timmermans, mitte tema Saksa konservatiivist rivaal Manfred Weber.

Komisjoni juhi asemel tahetakse esitada Weber europarlamendi spiikri kohale. Weber juhib europarlamendi suurimat fraktsiooni Euroopa Rahvapartei (EPP).

Kui Merkel aga oma EPP kaaslastele plaani esitas, siis mitu neist alustasid mässu ning tippkohtumisel puhkes kriis, kus liidrid käisid pühapäeva õhtul ja esmaspäeval mööda kõrvalkohtumisi.

EPP on jätkuvalt europarlamendi suurim fraktsioon, kuid selle jõud on mais toimunud valimiste järel raugenud. Liberaalid, kelle seas on Macroni toetajad, nõuavad aina suuremat sõnaõigust ELi tippametite täitjatele, sest nii nemad kui ka rohelised suurendasid mais oma kohtade arvu märkimisväärselt.

Sotsiaaldemokraatide blokk küll kaotas kohti, aga kompromisskandidaat Timmermans tuleb nende ridadest.

Mitme Euroopa allika sõnul tahetakse Euroopa Ülemkogu alaliseks eesistujaks esitada Bulgaaria liberaal Kristalina Georgieva, kes on praegu Maailmapanga tegevjuht.

Bulgaaria peaminister Bojko Borisov aga ütles hiljem oma riigi ajakirjanikele Brüsselis, et liberaalid üritavad Georgieva kandidatuuri blokeerida.

Kõige selle taustal lisasid allikad, et ELi välispoliitikajuhiks võib Itaalia Federica Mogherini asemel saada liberaal. See võib olla kas Belgia peaminister Charles Michel või Taani poliitik Margrethe Vestager, kes on praegu konkurentsivolinik.

Europarlamendi spiikrist rääkides lisasid allikad, et Weber võib olla ametis esimesed kaks ja pool aastat ning järgmine ametiaeg läheb endisele Belgia peaministrile Guy Verhofstadtile, kes juhib kogus liberaale.

Kandidaadi edasiliikumiseks vajab ta ELi 28 liidri seast 21 toetust ning toetajate riikide elanike arv peab olema bloki elanikkonnast vähemalt 65 protsenti.

Euroopa Parlament, mis on ELi otsuste langetamisega samuti tihedalt seotud, arutab kandidaate teisipäeval algaval esimesel valimisjärgsel istungjärgul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles