Iraak üritab Iraani energia ostmiseks USA sanktsioonidest mööda pääseda (1)

Copy
Al-Dora Toornafta töötlemistehas Bagdadis.
Al-Dora Toornafta töötlemistehas Bagdadis. Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP / SCANPIX

Iraak on välja töötamas majanduslikku möödapääsuteed, et vaatamata USA sanktsioonidele jätkata maagaasi ja elektri ostmisega Iraanist, vahendab AFP.

Kolm kõrget Iraagi ametnikku selgitasid, et skeem lubaks Iraagil maksta imporditud Iraani energia eest Iraagi dinaarides, mida Iraan omakorda saaks kasutada, et osta eksklusiivselt humanitaarabivahendeid.

Möödapääsutee võimaldaks Bagdadil vabalt elektrit kasutada ja vältida energiapuudusest sütitatud meeleavaldusi ning seda kõike ilma USA sanktsioonide otsa komistamast.

Üks kõrge valitsuse ametnik ütles AFP-le, et plaan tekkis pärast kuid läbirääkimisi Iraagi, Iraani ja USA volinike vahel.

«Iraagi valitsus maksab jätkuvalt Iraani maagaasi eest Iraagi dinaarides. Saadame raha Iraagi eripanka, Iraanil pole võimalik raha välja võtta, kuid neil on võimalik raha kasutada, et osta kaupa väljaspoolt Iraagist,» ütles volinik.

Iraani naftaministri Bijan Zangenehi sõnul on Iraagil varasemate energiatehingute eest 1,77 miljardi euro suurune võlg.

USA volinik teatas AFP-le, et Washington on möödapääsumehhanismist teadlik. USA saatkond Bagdadis keeldus kommenteerimast ning Iraani saatkond ei vastanud AFP päringule.

Veel kaks teist kõrget Iraagi ametnikku kinnitasid, et Bagdad on skeemi kallal töötanud ning USA on asjast teadlik. Ametnikud ei osanud öelda, kas makseid on juba tehtud.

«Kuidas muidu peaks Iraak oma võlga tasuma? Meil pole muud võimalust,» ütles teine ametnik.

Et tasakaalustada energiapuudust, impordib Iraak umbes 1400 MW elektrit ja 28 miljonit kuupmeetrit maagaasi Iraanist, mis kokku moodustab umbes kolmandiku Iraagi energiavarudest.

Sõltuvussuhe on Ameerika valitsust ärritanud. USA määras möödunud aastal Iraanile ranged sanktsioonid, kuid kehtestas mitu ajutist luba, et Iraak saaks jätkata energia ostmisega kuni oktoobrini.

USA nõuab, et Iraak liiguks Iraani energiast eemale, kuid Bagdad on teatanud, et see võtaks kuni neli aastat aega ning nende nelja aasta vältel oleks siiski tarvis Iraanilt energiat osta.

Et energiasuhe jätkuda saaks leiutasid Iraani ja Iraagi keskpangad veebruaris meetodi, mis aitab vältida USA sanktsioone, teatas Iraani uudisteagentuur IRNA.

See tähendab, et tehinguid ei tehta USA dollarites ning raha eest ostetakse ainult humanitaarabivahendeid. «Me muutuksime Iraani pangaautomaadiks,» ütles üks Iraagi ametnik AFP-le.

Kahe kõrge Iraagi ametniku andmetel oleks Bagdadi vahenduskonto ilmselt üles seatud Iraagi Kaubanduspanka (TBI).

TBI on tegelenud enamuse valitsuse rahvusvaheliste tehingutega alates selle loomisest 2003. aastal. TBI töötaja ütles AFP-le, et pank oli läbirääkimistega seotud, kuid kontot ei ole veel loodud.

«USA Riigikassa usaldab TBI tööd. Me peame praegu läbirääkimisi, et jõuda kokkuleppele, mis püsiks USA erandite piires,» ütles allikas.

Süsteem töötaks nagu hiljuti Suurbritannias, Saksamaal ja Prantsusmaal kasutusele võetud INSTEX, mis võimaldab Iraaniga kaupa teha, ilma et USA sanktsioonid ette jääks. Siiski on sellises süsteemis palju poliitilisi, majanduslikke ning praktilisi katsumusi.

Iraagi majandus toetub põhiliselt nafta müügist saadud tuludele, mida makstakse dollarites. See jätab Bagdadi väga haavatavale positsioonile USA suhtes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles