Orbáni valitsus sai kontrolli Ungari uurimisinstituutide üle

Copy
Inimesed protestimas Budapestis seaduse vastu, mis allutas teaduste akadeemiasse koondunud uurimisasutused valitsusele.
Inimesed protestimas Budapestis seaduse vastu, mis allutas teaduste akadeemiasse koondunud uurimisasutused valitsusele. Foto: Reuters / Scanpix

Ungari parlament võttis täna vastu seaduse, mis allutab seni teaduste akadeemiasse koondunud uurimisasutused peaminister Viktor Orbáni valitsusele.

Eelnõu toetas 199-kohalises parlamendis 131 saadikut ning sellega saab Orbáni valitsus kontrolli uurimisinstituutide üle, mida seni juhtis kahesaja aastane Ungari Teaduste Akadeemia (MTA).

Orbán on alates võimuletulekust 2010. aastal süvendanud kontrolli kõigi riigi tähtsamate institutsioonide, seal hulgas avaliku meedia, kohtusüsteemi ja haridussektori üle.

Ajakirjanikud taunivad uurimisinstituutide suhtes rakendatud meetmeid kui akadeemilise vabaduse piiramist. 

Uue seaduse järgi hakkab teaduse rahastamise üle otsustama uus organ, mille liikmed nimetab peaminister. Kõik MTA varad ja osa administratsioonist läheb tema käsutusse.

1825. aastal asutatud MTA on Ungari vanim ja suurim teadusinstitutsioon, kuid valitsus näeb selles kommunismiperioodi ebatõhusat jäänukit.

MTA instituutides töötab üle 5000 inimese, neist 3000 teadlased, kelle töö ulatub filosoofiast ja muusikast geneetika ja kosmoseuuringuteni.

Orbáni väitel on Ungaril rahvusvahelise innovatsioonireitingu parandamiseks ja teaduse majandusliku kasu suurendamiseks vaja teadussektorit reformida.

Möödunud aastal asutati selleks innovatsiooni- ja tehnoloogiaministeerium, mis hakkab kontrollima teaduse rahastamist, et suunata raha MTA asemel "innovaatilistele" projektidele.

MTA presidendi sõnul ohustavad reformid akadeemilist vabadust. Ungari teadlaste enamik on ärevuses ja seisukohal, et valitsuse sammu põhjustas teadlaste kriitika tema viimaste aastate poliitika aadressil.

Teadusreformi vastu ja teadlaste toetuseks on Budapestis meelt avaldanud tuhanded inimesed.

Ka täna õhtul on kavas meeleavaldus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles