KOHALIK VAADE. Tšehhi protestid peaministrit vankuma ei pane, ühiskonna aga küll (5)

Michal Magušin
, ajakirjanik, Bratislava
Copy
Letná parki Prahas kogunes pooleteise nädala eest peaminister Andrej Babiši vastu meelt avaldama ligi 300 000 inimest. Sellist rahvahulka pole Praha tänavatel nähtud juba kolm aastakümmet, alates kommunistlikule režiimile lõpu teinud sametrevolutsioonist.
Letná parki Prahas kogunes pooleteise nädala eest peaminister Andrej Babiši vastu meelt avaldama ligi 300 000 inimest. Sellist rahvahulka pole Praha tänavatel nähtud juba kolm aastakümmet, alates kommunistlikule režiimile lõpu teinud sametrevolutsioonist. Foto: Martin Divíšek/EPA/Scanpix

Kuigi Tšehhit viimastel nädalatel raputanud meeleavaldused on rahvarohkeimad alates 1989. aasta sametrevolutsioonist, ei suuda need lüüa kõikuma riigi valitsust. Küll aga annavad need tunnistust sügavalt lõhestunud ühiskonnast ja selle võimalikest ränkadest tagajärgedest edaspidi.

Tšehhi protestide kindel tulemus on aga see, et need maalivad meile selge pildi olukorrast Kesk-Euroopas ja nii mõneski lääneriigis. Oleme jõudnud äärmiselt polariseerunud ühiskonna ajastusse, ning Poola, Ungari, Slovakkia ja Tšehhi on selle kohta head näited.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles