Pompeo lubas meeleavalduse eel Guaidóle vankumatut toetust

BNS
Copy
USA välisminister Mike Pompeo (vasakul) kolmapäeval India välisministeeriumis kohtumisel oma ametivenna Subrahmanyam Jaishankariga.
USA välisminister Mike Pompeo (vasakul) kolmapäeval India välisministeeriumis kohtumisel oma ametivenna Subrahmanyam Jaishankariga. Foto: Reuters / Scanpix

USA välisminister lubas vankumatut toetust Venezuela opositsioonijuhile Juan Guaidóle, kes valmistub uueks meeleavalduseks president Nicolás Maduro vastu. 

Pompeo väljendas Ühendriikide «vankumatut toetust Guaidóle, Rahvusassambleele ja Venezuela rahvale, kes püüavad tagasi tuua oma riigi vabaduse ja jõukuse,» lausus välisministeeriumi pressiesindaja Morgan Ortagus. 

Pompeo pidas telefonivestluse Rahvusassamblee juhi Guaidóga reedel, 5. juulil tähistatava Venezuela iseseisvuspäeva eel, mil opositsioon kavandab uut meeleavaldust.

USA koos teiste suuremate Ladina-Ameerika riikidega kuulutas Maduro jaanuaris ebaseaduslikuks ning tunnistas Guaidód riigi ajutise juhina. 

Kuid Maduro on suutnud vastu seista USA survele, mis hõlmab muu hulgas sanktsioone Venezuela naftaekspordi suhtes, ning teda toetavad jõuliselt Venemaa, Hiina ja Kuuba. 

Guaidó püüdis 30. aprillil tõugata vasakpoolse Maduro võimult sõjaväe ülestõusuga, kuid see katse nurjus mõne tunniga, kui relvajõudude juhtkond jäi Madurole lojaalseks. 

Riik vaevle ränga majanduskriisi käes, mis on sundinud miljoneid riigist põgenema. Nappus on nii toidust kui ravimitest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles