Inimkaubanduse skandaali tõttu ei lubata tailasi Soome marjule

Copy
Tunamullu puhkenud inimkaubanduse skandaali tõttu piiravad Tai võimud Soome marju korjama suunduvate inimeste arvu.
Tunamullu puhkenud inimkaubanduse skandaali tõttu piiravad Tai võimud Soome marju korjama suunduvate inimeste arvu. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Inimkaubanduse skandaali tõttu ei luba Tai võimud paljusid oma kodanikke hooajatöölistena Soome marju korjama, kirjutas Soome väljaanne Yle.

Tai võimud lubavad sel aastal Soome hooajatööle minna vaid 2400 inimesel, kuigi eelmisel aastal töötas Soomes 2500 ja tunamullu lausa 3500 tailast. Soome võimud on andnud teada oma soovist võtta vastu senisest rohkem Taist pärit töölisi, aga 2017. aastal puhkenud inimkaubanduse skandaali tõttu on Tai võimud piiranud hooajatööks vajalike viisade väljastamist.

Nimelt puhkes tunamullu skandaal, kui Kesk-Soomes esitati kohalikule marjakorjajatele tööd pakkuvale ettevõttele süüdistus inimkaubanduses.

Süüdistuse aluseks olid marjakorjajate endi antud tunnistused. Politseiga rääkinud 183 tailasest marjakorjajast 42 ütles, et töötingimused olid halvad. 26 märkis, et ettevõtja eeldab neilt orjatööd ja nende elamistingimused ei ole inimväärsed. Eelmisel aastal mõisteti ettevõte süüdi.

Soome töö- ja majandusministeeriumi nõunik Olli Sorainen kinnitas uudisteportaalile, et ministeerium ei suutnud veenda Tai võime väljastama Soome reisimiseks viisasid rohkematele tailastele ning riiki saabub sel aastal hooajatööle vaid veidi üle 2000 tailase.

Esimesed ligikaudu 600 marjakorjajat saabuvad järgmisel nädalal Lapimaale, et alustada tööd ettevõtte Polarica Marja juures.

Nimetatud firma on väljendanud pettumust, sest viisaskandaali tõttu saabub nende ettevõttesse sel aastal oodatust vähem hooajalisi töökäsi Taist. «Oleksime vajanud 800 kuni tuhat marjakorjajat,» ütles firma juht Jukka Kristo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles