Õllemagnaat Heinekeni röövija läheb viie mõrva eest eluks ajaks vangi

Copy
Willem Holleeder
Willem Holleeder Foto: EPA/Scanpix

Hollandi kuulsaim kurjategija Willem Holleeder, kes sai tuntuks 1980. aastatel õllemagnaat Freddy Heinekeni röövimisega, mõisteti täna viie inimese mõrva tellimise eest eluks ajaks vangi.

Holleederi ajendas tegutsema «ahnus, võimu- ja vägivallaiha», leidis Amsterdami kohus 61-aastast meest süüdi mõistes.

Holleederi tuntakse hüüdnime all «De Bunker» ehk «Nina», sest see on tema kõige silmatorkavam tunnus. 

Mees sai tuntuks 1983. aastal Heinekeni ja tema autojuhi röövimisega. Ta esines isegi televisioonis ja poseeris fännidega Amsterdami õlleterrassidel.

Siis aga selgus, et tegemist on jõhkra gangsteriga, kes on valmis koristama külmavereliselt oma teelt kõik, kes ohustavad tema positsiooni Amsterdami allilma kuningana.

Holleeder mõisteti süüdi viie mõrva tellimises.

Mõrvatute hulgas oli ka tema vana sõber ja Heinekeni röövi kaasosaline Cor van Hout, kes liiatigi oli Holleederi õe Sonja laste isa. Ta lasti maha 2003. aastal ühes Amsterdami restoranis.

2014. aastast vahi all olnud Holleeder mõisteti süüdi ka jõugu «pankuri», kinnisvaraarendaja Willem Endstra, gangster John Mieremeti, narkodiiler Kees Houtmani ning baariomanik ja peresõber Thomas van der Bijli mõrva tellimises. Mõrvad pandi toime 2004.-2006. aastani.

Kohus leidis, et Holleeder võib kuritegusid korrata ja sestap on kohane määrata talle eluaegne vanglakaristus.

Holleederi advokaadid teatasid, et ta ei võta süüd omaks ja kaebab otsuse edasi.

Teda süüdistatakse ka oma õdede Sonja ja Astridi mõrva tellimises, kui nood kohtus tema vastu tunnistasid. Tapmise nurjas kongikaaslane, kes asjast politseile teatas.

Astrid on kirjutanud oma vennast menuka raamatu «Juudas».

Heinekeni rööv on aga Hollandi tuntuim kuriteosaaga, millest on tehtud film Anthony Hopkinsiga peaosas.

Freddy Heinekeni ja tema autojuhti hoiti kolm nädalat pantvangis ja vabastati 35 miljoni Hollandi kuldna (15,8 miljoni euro) suuruse lunaraha eest. Suuremat osa sellest rahast ei ole tänini kätte saadud.

Holleeder ja van Hout mõisteti 1987. aastal 11 aastaks vangi, kuid vabastati viis aastat hiljem. Siis ehitasid nad väidetavalt lunaraha kasutades üles kuritegeliku impeeriumi, mis tugines narkootikumidele ja Amsterdami seksikaubandusele.

2007. aastal pandi Holleeder väljapressimise eest veel viieks aastaks vangi, kuid sealt väljus ta kuulsamana kui kunagi varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles