Iraan taunis oma supertankeri kinnipidamist Gibraltari lähistel

BNS
Copy
Iraani tanker peeti kinni neljapäeva varahommikul Gibraltari politsei- ja tolliametnike poolt, keda toetasid Briti merejalaväelased.
Iraani tanker peeti kinni neljapäeva varahommikul Gibraltari politsei- ja tolliametnike poolt, keda toetasid Briti merejalaväelased. Foto: Jorge Guerrero / AFP/ Scanpix Baltics

Iraan mõistis neljapäeval hukka ühe tema tankeri kinnipidamise Gibraltari väinas; Gibraltari võimude sõnul kahtlustati alust Süüriasse toornafta vedamises, mis on vastuolus Euroopa Liidu sanktsioonidega.

Välisministeerium kutsus juhtunuga seoses välja Briti suursaadiku.

Intsident 330-meetrise tankeriga Grace 1 leidis aset Iraani ja EL-i suhete jaoks tundlikul ajal, kus blokk kaalub, kuidas vastata Teherani teatele tuumaleppes sätestatud rikastatud uraani varude piirmäära rikkumisest. 

Tanker peeti kinni neljapäeva varahommikul Gibraltari politsei- ja tolliametnike poolt, keda toetasid Briti merejalaväelased. 

Laev peatati nelja kilomeetri kaugusel Gibraltarist lõunas, piirkonnas, mida peavad oma veteks nii Suurbritannia kui Hispaania. 

«Meil on põhjust arvata, et Grace 1 oli toimetamas toornaftalaadungit Banyase naftatöötlustehasesse Süürias,» ütles Gibraltari peaminister Fabian Picardo Picardo. «Naftatöötlustehas kuulub firmale, mille suhtes on Euroopa Liit kehtestanud Süürias sanktsioonid,» lisas ta.

«Me pidasime kinni aluse ja selle lasti,» lisas Picardo. 

Hispaania välisminister Josep Borrell ütles ajakirjanikele, et tanker peeti kinni Ühendriikide nõudmisel. 

Picardo sõnul on juhtunust teavitatud Euroopa Komisjoni presidenti ja Ülemkogu alalist eesistujat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles