Kurdistani asepeaminister: meil on iseseisvusest pakilisemaid probleeme

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Kurdistani asepeaminister Qubad Talabani.
Kurdistani asepeaminister Qubad Talabani. Foto: Eero Vabamägi

Iraagi Kurdistani autonoomse piirkonna kohe ametist lahkuva valitsuse asepeaministri, kuid ilmselt ka uues valitsuses koha saava Qubad Talabani sõnul on paratamatus, et nad elavad ajalooliselt rahutus piirkonnas ning probleemsetel naabritel, regiooni enda erimeelsustel keskvõimuga Bagdadis või isegi sõjal ei tohi lasta takistada reformide ellu viimist.

Kurdistanis toimusid parlamendivalimised juba eelmise aasta septembri lõpus, kuid seni pole riigil uut valitsust. Miks on võimuliidu moodustamine osutunud nii vaevaliseks?

Meil on keeruline poliitiline olukord, nii et koalitsiooni moodustamine võtab üksjagu aega, et eri poliitilised parteid suudaksid kokku tulla ja saavutada õige tasakaalu. Oleme väga lähedal. Ma arvan, et oleme saanud üle viimastest takistustest, nii et rohkem probleeme ei tohiks olla ja saame varsti uue valitsuse koosseisu teatavaks teha.

Üks tüliküsimus, mille tõttu pole suudetud valitsust kokku panna, on pešmerga üksuste juhtimine: mõlemal peamisel poliitilisel jõul, Kurdistani Demokraatlikul Parteil (KDP) ja teie erakonnal, Kurdistani Patriootlikul Liidul (PUK) on oma sõjaväeline tiib, kes kumbki pole valmis teise partei juhtimisele alluma. Miks pole Iraagi Kurdistan suutnud luua ühtset väge?

Valitsuse suur uuenduskava, nn pešmerga reformiprogramm on mõeldud selleks, et liita erinevad väed regionaalse valitsuse juhtimise alla ja need restruktureerida, nii et neist saaks tänapäevane võitlusjõud.

Olime tugevalt kaasatud võitlusesse ISISe vastu ja see oli meie jaoks uut tüüpi sõda. Oleme harjunud pidama revolutsioonilisi sõdu mägedes, aga nüüd on meil uued vaenlased, uus taktika, uus lahingustiil, milleks üksused peavad olema valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles