Rio de Janeiro endine kuberner tunnistab 2016. aasta olümpia ostmist

Copy
Vasakult: Brasiilia olümpiakomitee endine esimees Carlos Arthur Nuzman, ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva ja  endine Rio de Janeiro osariigi kuberner Sérgio Cabral.tähistavad Rio de Janeiro olümpialinnaks saamist.
Vasakult: Brasiilia olümpiakomitee endine esimees Carlos Arthur Nuzman, ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva ja endine Rio de Janeiro osariigi kuberner Sérgio Cabral.tähistavad Rio de Janeiro olümpialinnaks saamist. Foto: Reuters/ScanPix

Brasiilia poliitik, endine Rio de Janeiro osariigi kuberner Sérgio Cabral tunnistab, et maksis Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) liikmetele kokku kaks miljonit dollarit, et linn saaks 2016. aasta olümpiamängude korraldamise õiguse, teatas uudisteagentuur Associated Press.

Cabrali sõnul käis altkäemaksu andmine Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) endise juhi Lamine Diacki kaudu. 

Rio kuberner andis 1,5 miljonit dollarit ja linn sai vastutasuks ROK-i hääletusel kuus toetushäält. Hiljem maksis Cabral Lamine Diacki pojale Papale kolme lisahääle eest veel 500 000 dollarit.

Läbirääkimisi pidas Cabrali väitel endine Brasiilia olümpiakomitee esimees Carlos Arthur Nuzman.

«Nuzman tuli minu juurede ja ütles Lamine Diack on inimene, kes võib kindlustada viis või kuus häält. Vastutasuks tahab ta 1,5 miljonit dollarit,» rääkis Cabral 2009. aasta augustis peetud jutuajamisest.

Cabrali sõnul lähenes Nuzman talle kuu aja pärast taas. Siis oli otsustava ROK-i hääletuseni jäänud alla kuu aja.

«Ta ütles, et Papa Diack võib saada meile veel hääli. Võiksime osta kokku tervelt üheksa häält, aga selle eest on vaja veel 500 000 dollarit. Ütlesin Nuzmanile, et teeme ära.»

Cabral lisas, et ostetud häälte mõte oli pääseda teise hääletusvooru. Pärast seda enam hääli ei ostetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles