Nepal ei andnud luba dalai-laama sünnipäevapidustusteks

Copy
14. dalai-laama Tenzin Gyatso.
14. dalai-laama Tenzin Gyatso. Foto: AKG Images / Scanpix

Nepalis tühistati nädalavahetusel dalai-laama sünnipäevapidustused, milleks valitsus keeldus järjekordse märgina Hiina mõju suurenemisest luba andmast.

Nepalis elab eksiilis umbes 20 000 tiibetlast, kuid Pekingi kasvava surve all on praegune kommunistlik valitsus võtnud nende tegevuse suhtes üha karmima hoiaku.

Pidustused jäeti ära eile. «Luba ei antud, sest võib tekkida probleem rahule ja julgeolekule,» lausus pealinna Kathmandu kõrge ametnik Krishna Bahadur Katuwal.

«Midagi ei pruugi juhtuda, ent me peame olema ettevaatlikud kohatu tegevuse või isegi enesesüütamise katsete osas,» ütles ta AFP-le.

Võimud on suurendanud julgeolekujõudude kohalolekut Tiibeti kogukondadega aladel, sealhulgas kloostri lähedal, kuhu kavandati dalai-laama 84. sünnipäeva pidustusi.

14. dalai laama Tenzin Gyatso on sündinud 6. juulil 1935.

«Palju ettevalmistusi oli tehtud, kuid lõpuks me ei saanudki luba. Valitsus on muutunud üha rangemaks selle suhtes ..., mida me teha tohime,» ütles korralduskomitee liige.

Tema sõnul tähistasid perekonnad oma vaimse juhi sünnipäeva selle asemel eraviisiliselt oma kodudes.

Tuhanded tiibetlased pagesid üle piiri Nepli pärast 1959. aasta 10. märtsi ülestõusu Hiina võimu vastu, mis sundis dalai-laama eksiili.

Kunagi tiibetlaste jaoks turvalises paigas on sagenenud politsei sekkumine, mis on ohjeldanud kogukonna proteste ja muud tegevust. Nepali praegused võimud on korduvalt väljendanud oma toetust ühe Hiina poliitikale.

Möödunud kuul peeti üht tiibeti päritolu USA kodanikku Tiibeti ametnikuks ja keelati tal sissesõit riiki.

Kolme Nepali uudisteagentuuri ajakirjaniku suhtes algatati mais juurdlus selle eest, et nad olid tõlkinud ja levitanud uudist dalai-laama vabanemise kohta haiglast.

Hiina on vaese Nepali üks suuremaid majanduspartnereid, pumbates mullu selle hüdroelektri-, tee- ja muudesse taristuprojektidesse ligi 60 miljonit dollarit.

2017. aasta mais ühines Kathmandu Pekingi ambitsioonika Vöö ja Tee taristuprojektiga, milles nähakse Hiina püüdu suurendada oma globaalset mõjuvõimu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles