Prantsuse ekspresident Hollande astus üles Avignoni teatrifestivalil

Copy
Prantsuse ekspresident François Hollande.
Prantsuse ekspresident François Hollande. Foto: SIPA/Scanpix

Prantsuse ekspresident François Hollande astus nädalavahetusel üles maailmakuulsal Avignoni teatrifestivalil. 

Endine sotsialistide liider ilmus 15 minutiks lavale romaanikirjanik Laurent Gaude'i mõtiskluses Euroopa olukorra üle, mängides iseennast. 

64-aastane Hollande, kes on tuntud oma huumorimeele poolest isegi kõige raskemates olukordades, suutis publiku küll naerma panna, kuid hoidis peamiselt tõsisemat tooni, hoiatades natsionalismi kasvuga kaasnevate ohtude eest Euroopas. 

Rahvuslased üritavad Euroopat seestpoolt saboteerida, ütles ta publikule kolmetunnisel «Meie, Euroopa rahvaste banketil» ning libises poliitilise kihutuskõne režiimi.

«Nad ei taha ainuüksi riikide lahkumist EL-ist, vaid kogu Euroopa projekti lõpu. See on nende poliitiline eesmärk,» lausus ta.

Hollande siiski tunnistas, et tema enda vead ei pruukinud olukorrale kaasa aidata.

«Kahetsen, et ei jaganud Prantsuse rahvale laiemalt meie pühendumust Euroopa projektile.»

Ta lisas, et tunneb end kehvasti viisi pärast, kuidas Süüria sõja kiiluvees põgenikekriisi hallati. Ta tõi esile EL-i ühtsuse puudumise varjupaigataotlejate jagamisel.

Hollande rõhutas: «Euroopa teeb alati õiged otsused, ent alati hilja.»

«Vahepeal kujunesid aga leerid», võimaldades esile tõusta populistidel, kes «panid inimesi tundma hirmu oma identiteedi pärast».

«Prantsusmaal ja Saksamaal lasub vastutus teha tee puhtaks» teistele, kuulutas ta näidendis, milles kaardistatakse Euroopa projekti alates sõjast räsitud Euroopast kuni tänapäevani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles