Iraan ületas uraani rikastamisel 4,5 protsendi taseme

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: PantherMedia/Scanpix

Iraan ületas täna uraani rikastamisel 4,5 protsendi piiri ning sellega ka 2015. aasta tuumaleppes seatud lae, teatas Iraani tuumaenergiaorganisatsiooni kõneisik.

«Täna hommikul ületas Iraan uraani rikastamisel 4,5 protsendi piiri,» ütles Behrouz Kamalvandi uudisteagentuuri ISNA vahendusel.

«See puhtuse aste rahuldab riigi tuumajaamade kütusevajaduse täielikult,» lisas ta. Seda võib pidada vihjeks, et riik võib esialgu jääda selle rikastusastme juurde.

Iraan teatas eile, et ei kavatse enam järgida tuumaleppes sätestatud rikastusastme lage. Selle piiri ületamine on teine tuumaleppe kohustus, mida Iraan enam ei täida.

Teheran üritab leppe samm-sammulise täitmatajätmisega survestada teisi lepinguosalisi pidama kinni oma kohustustest.

Iraan on tuumarelvaks vajalikust 90-protsendise rikastusastmega uraani omamisest veel kaugel.

USA president Donald Trump lahkus Iraani ja kuue suurriigi lepingust 2018. aasta mais ning kehtestas sanktsioonid paljudele Iraani majandusvaldkondadele. Nende seas on Iraanile tähtis naftasektor ja finantsteenuste sektor.

Iraan nõuab leppe ülejäänud osapooltelt - Prantsusmaalt, Saksamaalt, Ühendkuningriigilt, Hiinalt ja Venemaalt - samme leppes Iraanile ette nähtud majanduslubaduste täitmist.

Siiski on Teheran pärast aasta jagu nõndanimetatud strateegilist kannatlikkust aina pettunum, sest tema hinnangul pole Euroopa riigid suutnud USA sanktsioonide taustal Iraani piisavalt aidata.

Euroopa Liit on arengu pärast äärmiselt mures ning ärgitas Iraani «tagasi pöörama kõiki samme», mis pole tuumaleppega kooskõlas.

Prantsusmaa, Saksamaa ja ÜK ärgitasid pühapäeval Teherani lõpetama liikumist rikastusastme lae rikkumise poole.

Iraani välisministeeriumi pressiesindaja Abbas Mousavi aga hoiatas olukorda eskaleeriva vastuse eest.

«Kui lepingu Euroopa poolte reaktsioon on kummaline, jätame vahele kõik järgmiseks plaanitud sammud ja asume ellu viima viimast,» hoiatas  Mousavi.

Ta ei täpsustanud, milles see viimane samm täpselt seisneks, kuid Iraani president Hassan Rouhani on varem hoiatanud, et Iraan võib tuumaleppest lahkuda.

USA välisminister Mike Pompeo teatas pühapäeval, et Iraanseisab edaspidi silmitsi «veelgi suurema eraldatuse ja sanktsioonidega».

Hiina ja Venemaa, leppe ülejäänud pooled, panid Iraani viimatise sammu süü USA õlgadele.

Peking süüdistas Washingtoni «ühepoolses jõhkrutsemises», samas kui Moskva sõnul on ettenähtud rikastustaseme ületamine üks USA tuumaleppest lahkumise otsuse tagajärgedest.

Iraani asevälisminister Abbas Araghchi tõi pühapäeval välja, et lahendust vajavad põhiprobleemid on naftamüügi vähenemise ning finantssanktsioonide mõju. Kui neid ei lahendata, siis lõpetab Iraan teistegi tuumalubaduste täitmise.

«Loodame jõuda lahenduseni. Vastasel juhul astume 60 päeva järel ka kolmanda sammu,» lausus ta. Araghchi lisas, et Teheran avaldab edasised üksikasjad «selleks sobival ajal».

Teheran rõhutab, et nad ei riku lepet. Ta toob esile leppe sätted, mis lubavad ühel poolel mõnest leppe piirangust ajutiselt loobuda, kui ta arvab, et teine pool lepet ei täida.

Leppe üks põhiarhitekte, Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif kinnitas, et «kõik sellised sammud on tagasipööratavad», kui Euroopa partnerid oma kohustused täidavad.

Rouhani teatas mais Teherani kavatsusest hakata rikastama uraani üle lubatud 3,67-protsendise puhtusastme.

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) kinnitas juulis, et Iraan ületas rikastatud uraani varudele seatud 300 kilogrammi suuruse piirangu.

IAEA-s toimub Iraani tuumaprogrammi arutav erikohtumine 10. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles