Levits: Läti tuleb puhastada korruptsioonist ja erakonnad sponsorsõltuvusest

BNS
Copy
Lätlaste uus superkangelane Egils Levits astub ametisse 8. juulil. Mis tulevase presidendi peamiseks iseloomustavaks tugevuseks kujuneb, saab veel näha.
Lätlaste uus superkangelane Egils Levits astub ametisse 8. juulil. Mis tulevase presidendi peamiseks iseloomustavaks tugevuseks kujuneb, saab veel näha. Foto: Edijs Palens/Xinhua/Imago Images/Scanpix

Läti uus president Egils Levits kutsus üles, pärast ametisseasumist peetud kõnes, puhastama riiki korruptsioonist.

«Peab võtma pihku luua ja pühkima maja puhtaks. Puhastama selle 30 aastaga kogunenud saastast, mis venib meie järel ja eristab arenenud õigusdemokraatiast. Need on kelmused hangetel, erakondade sõltuvus sponsoritest ja korruptsioon, maksudest kõrvalehiilimine, kus kelmid saavad osa üldisest hüvest, kuid ei osale selle loomisel, varjulobi jne,» ütles Läti uus president.

Levits märkis, et sellised nähtused on kõiki juba ammu ära tüüdanud, ning tekitavad ausates kodanikes kibestumist riigis. Selliseid küsimusi tuleb lahendada õiguslike vahenditega, tugevasti vähendades nende kahjulikku mõju ühiskonnale, et need kaoks Läti päevakorra peaküsimuste seast.

Levits rõhutas, et Läti on õhtumaa ja Euroopa lahutamatu osa. Ta heitis otsustavalt kõrvale kujundi Lätist kui «Ida-Lääne sillast».

«Meie vastutustundlik kuulumine NATO ühisesse süsteemi on kandnud vilja, suurendades oluliselt Läti ja kogu piirkonna julgeolekut,» rõhutas president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles