Trump ja Macron vestlesid Iraaniga seotud probleemidest

BNS
Copy
USA president Donald Trump vestles Iraaniga seotud probleemide teemadel oma Prantsusmaa kolleegi Emmanuel Macroniga.
USA president Donald Trump vestles Iraaniga seotud probleemide teemadel oma Prantsusmaa kolleegi Emmanuel Macroniga. Foto: JACOVIDES-POOL/SIPA / JACOVIDES-POOL/SIPA/ Scanpix Baltics

USA president Donald Trump vestles Iraaniga seotud probleemide teemadel oma Prantsusmaa kolleegi Emmanuel Macroniga, teatas Valge Maja.

«Riikide liidrid pidasid telefonivestluse, milles rääkisid käimasolevatest pingutustest takistada Iraanil tuumarelva hankimist ja lõpetada Iraani destabiliseeriv tegevus Lähis-Idas,» kirjutati teadaandes.

Iraan ületas esmaspäeval uraani rikastamisel 4,5 protsendi piiri ning sellega ka 2015. aasta tuumaleppes seatud lae, teatas Iraani tuumaenergiaorganisatsiooni kõneisik.

Iraan teatas päev varem, et ei kavatse enam järgida tuumaleppes sätestatud rikastusastme lage. Selle piiri ületamine on teine tuumaleppe kohustus, mida Iraan enam ei täida. Teheran üritab leppe samm-sammulise täitmatajätmisega survestada teisi lepinguosalisi pidama kinni oma kohustustest.

Iraan on tuumarelvaks vajalikust 90-protsendise rikastusastmega uraani omamisest siiski veel kaugel.

USA asepresidendi Mike Pence'i sõnul on Ühendriigid avatud kõnelusteks Iraaniga, kuid ei kavatse pingestunud olukorras taganeda. 

Pence kõneles esmaspäeval Washingtoni Iisraeli-meelses kristlikus organisatsioonis ajal, mil Iraan teatas, et on alustanud uraani rikastamist üle 2015. aasta leppega sätestatud taseme. 

Asepresident lausus ettevalmistatud kõnes, et USA ei taotle sõda Iraaniga, kuid kavatseb ka edaspidi vastu seista «pahaloomulisele mõjule», mida islamivabariik tema sõnul maailmale avaldab. Ta kordas, et USA ei luba eales Iraanil tuumarelva omandada. 

President Donald Trump on suurendanud survet Iraanile pärast mullust lahkumist tuumaleppest, mis seadis piirangud selle tuumaprogrammile vastutasuks sanktsioonide leevendamise eest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles