Texases tunnistas mees end süüdi pühasõdalastega liitumise kavatsuses

Copy
Vasakul vahistamisel 18-aastane olnud Kaan Sercan Damlarkaya.
Vasakul vahistamisel 18-aastane olnud Kaan Sercan Damlarkaya. Foto: Godofredo A. Vasquez / AP

Texase osariigis tunnistas mees end süüdi pühasõdalastega liitumise kavatsuses, teatasid esmaspäeval kohtuallikad.

Prokuratuuri andmetel kavatses 20-aastane Houstonis elav Kaan Sercan Damlarkaya reisida välismaale konfliktipiirkonda ning jagas informatsiooni pommide valmistamise ja matšeete kasutamise kohta rünnakutes. Ühtlasi üritas mees aineliselt toetada terroriorganisatsiooni Islamiriik (IS).

USA kodakondsusega Damlarkaya võeti kinni 2017. aasta detsembris pärast Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) uurimist ja teda võib oodata kuni 20 aastat vanglakaristust.

Kümned rahvusvahelised eksperdid kogunesid laupäeval Süüria kirdeosas asuvasse Amuda linna, et arutada, mida teha tuhandete arvatavate äärmusrühmituse Islamiriik (IS) liikmetega, kes ummistavad kurdide ala vanglaid ja laagreid.

Märtsis vallutasid väed eesotsas kurdi võitlejatega USA juhitava koalitsiooni toel džihadistide niinimetatud kalifaadi viimase kantsi. Nüüd tuleb kurdidel hakkama saada tuhandete arvatavate IS-i liikmetega, kes lahingutes vangi võeti.

Nende hulgas on 1000 võõrriikide võitlejat, keda peetakse vangis, ja umbes 13 000 perekonnaliiget, kes elavad ülerahvastatud laagrites.

Ükski kohus ei suuda nii suure hulga džihadistide üle õigust mõista ning kurdid püüavad mõjutada võitlejate koduriike, et nood oma kodanikud tagasi võtaksid. Lääneriigid suhtuvad džihadistide tagasitoomisse ja kodumaal kohtu alla andmisse tõrksalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles