Iraan rikkus tuumalepet – mis saab edasi? (2)

Copy
Ajatolla Ali Khamenei pilt ja raketid Teheranis.
Ajatolla Ali Khamenei pilt ja raketid Teheranis. Foto: Reuters / Scanpix

Eile sai kinnitust väide, et Iraan on rikastanud uraani kõrgemal määral kui seda nägi ette 2015. aastal sõlmitud tuumalepe. Rahvusvaheline reaktsioon on olnud negatiivne, aga tuumaleppe päästmiseks välja pakutud lahendused erinevad.

Rahvusvaheline Aatomienergia Agentuur kinnitas eile Iraani kohalikus meedias levinud väiteid, et Iraan on loobunud rahvusvahelistest kohustustest uraani rikastamise osas. Iraan võttis 2015. aastal kohustuse mitte rikastada uraani tasemeni, kus seda saaks kasutada tuumapommi tegemiseks.

Hossein Salami.
Hossein Salami. Foto: AP / Scanpix

Iraan on nüüd lubanud ka deaktiveeritud tsentrifuugide käivitamist ning uraani rikastamist 20 protsendini. Iraani revolutsioonilise kaardiväe ülemjuhataja Hossein Salami aga eitab, et Iraani eesmärgiks on tuumapommi tootmine.

Üleeile toimunud pressikonverentsil ütlesid Iraani riigiametnikud, et Teheran jätkab tuumaleppe kohustustest taganemist iga 60 päeva järel, juhul kui ülejäänud leppe osapooled ei kaitse Iraani Ameerika Ühendriikide sanktsioonide eest.

Iraani välisminister Javad Zarif rõhutas aga oma üleeilses säutsus, et Iraan on nõus oma poliitikat muutma kui Euroopa osapooled täidavad tuumaleppest tulenevaid kohustusi.

2015. aastal sõlmitud leppe ülejäänud osapoolteks on Venemaa, Hiina, Saksamaa, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Euroopa Liit.

Kuidas on suurriigid tuumaleppe rikkumisele reageerinud?

Ameerika Ühendriigid

John Bolton.
John Bolton. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Valge Maja rahvusliku julgeoleku nõunik John Bolton ütles, et Ameerika jätkab Iraani edasist survestamist nii kaua kuniks Iraan loobub oma tuumaambitsioonidest ning terrorismi toetamisest maailmas.

USA president Donald Trump pidas eile Emmanuel Macroniga telefonikõne, arutamaks Iraani hiljutist otsust asuda tuumalepet rikkuma. Valge Maja pressiesindaja ütles avalikus teadaandes, et arutati selle üle, kuidas vältida Iraani tuumarelvastumist ning kuidas lõpetada Iraani destabiliseeriv tegevus Lähis-Idas.

Hiina ja Venemaa

Hiina on kritiseerinud Ameerika Ühendriikide tegevust ning süüdistab neid Iraani kiusamises, kirjutab Euronews. Hiina välisministeeriumi pressiesindaja süüdistas tuumakriisi tekkes USA maksimaalset survet Iraanile.

Venemaa on samuti USAd kritiseerinud. Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov nimetas USA lahkumist tuumaleppest üheks põhjuseks, miks Iraan on asunud uraani rikastama. Kuigi Venemaa on avaldanud muret nende trendide osas, rõhutatakse Peskovi sõnul diplomaatilise lahenduse olulisust Iraani osas.

Euroopa

Euroopa osapooled on kritiseerinud Iraani loobumist tuumaleppest ning avaldanud muret toimunud arengute osas.

Saksamaa välisministeeriumi pressiesindaja ütles, et pall on selgelt Iraani väravas. «Me tahame säilitada lepet,» sõnas ta.

Suurbritannia välisministeeriumi sõnum oli sarnane. «Kuigi Ühendkuningriik jääb täielikult leppe juurde, siis Iraan peab koheselt lõpetama ja ümber pöörama tegevused, mis ei ole leppega kooskõlas», ütleb teadaanne.

Euroopa Liidu pressiesindaja teatas eile, et EL on Iraani otsuse pärast äärmiselt murelik ning kutsub Iraani peatama ja ümber pöörama otsuseid, mis lähevad leppe vastu.

Prantsusmaa president Macron on saatnud diplomaatilise nõuniku Iraani, vähendamaks pingeid Iraani ja USA vahel, ütles eile Prantsusmaa presidendikantselei esindaja.

Macron, kes oli üleeile kokku leppinud dialoogi taastamise Iraani president Rouhaniga, pidas Iraani küll lepingu rikkujaks, kuid ei kiirustanud lepingus olevaid mehhanisme Iraani vastu rakendama, ütles allikas Prantsusmaa presidendi kantseleist.

Prantsusmaa president on uue tähtajana välja pakkunud 15. juuli, mil osapooled peaksid uuesti alustama dialoogi Iraani tuumaprogrammi üle.

Vasakult: Prantsusmaa president Emmanuel Macron, Ühendkuningriigi peaminister Theresa May ja Saksa kantsler Angela Merkel. 
Vasakult: Prantsusmaa president Emmanuel Macron, Ühendkuningriigi peaminister Theresa May ja Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS / Scanpix

Iisrael

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kommenteeris üleeile, et Iraani tuumaleppe rikkumine on ohtlik samm ning Euroopa peaks kehtestama sanktsiooni Teherani vastu.

«Ma kutsun üles oma sõpru, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Saksamaa riigipäid – teie allkirjastasite selle leppe ja ütlesite et kui nad astuvad selle sammu, rakendatakse tõsised sanktsioonid – see oli ÜRO Julgeolekunõukogu otsus. Kus te olete?», ütles Netanyahu.

Netanyahu, kes oli tuumaleppe kriitikuks ka 2015. aastal, ütles et uraani rikastamist tehakse vaid ühel põhjusel – tuumapommi valmistamiseks.

Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu. Foto: ABIR SULTAN / POOL / EPA / Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles