Briti seadusandjad toetasid geiabielu õiguste laiendamist Põhja-Iirimaale (1)

Copy
Samasooliste abielude toetajad. Pilt illustreerib antud artiklit.
Samasooliste abielude toetajad. Pilt illustreerib antud artiklit. Foto: Chiang Ying-ying / AP

Briti parlamendi alamkoda otsustas hääletusel laiendada samasooliste abielu ja abordiõigused Põhja-Iirimaale, kui Belfastis 21. oktoobriks vabariiklaste ja unionistide ühisvalitsust ei taastata.

Parlamendiliikmed toetasid ülekaaluka häälteenamusega kaht parandust seadusesse, mille eesmärk on laiendada keskvalitsuse volitusi Põhja-Iirimaal, mis on olnud täitevvõimuta pärast võimujagamisleppe kokkuvarisemist 2017. aasta jaanuaris.

Kuigi abort ja samasooliste abielud on kogu ülejäänud Ühendkuningriigis legaalsed, on need praegu ebaseaduslikud Põhja-Iirimaal. 

Põhja-Iiri Demokraatlik Unionistlik Partei (DUP), mille najal püsib peaminister Theresa May tooride valitsus, on kategooriliselt vastu igasugustele muudatustele seadusse. 

Valitsus on alati öelnud, et selle küsimuse peavad lahendama kohalikud poliitikud. Kuid seadusandjate kannatus on nüüd otsa saanud. 

Opositsiooniliste leiboristide ridadesse kuuluv muudatuste eestvedaja Stella Creasy väljendas heameelt teisipäevase hääletuse üle. 

«Tänan kõiki, kes astusid täna välja võrdsuse eest Põhja-Iirimaal -- puudutagu see siis samasooliste abielu või aborti -- täna oleme öelnud, et igaüks ÜK-s väärib võrdset kohtlemist,» kirjutas ta Twitteris.  

«Veel on jupp teed minna, aga täna tehti pikk samm edasi #TheNorthISNext #LoveEquality.»

Samasooliste abielu puudutav parandus kiideti heaks häältega 383-73 ja parandus abordile ligipääsu laiendamisest 332-99.

Eelnõu, mis sisaldab mõlemat parandust, peab veel saama ülem- ehk lordidekoja heakskiidu. 

Mõlemas paranduses on öeldud, et kui Põhja-Iiri valitsus 21. oktoobriks taastatakse, siis need ei jõustu.

Põhja-Iiri suurimad erakonnad - britimeelne DUP ja vabariiklik Sinn Féin - on eri meelt paljudes küsimuses. 1998. aasta rahulepe kohustab neid võimu jagama ja piirkonda ühiselt valitsema.

Parteid süüdistavad poolautonoomse ühisvalitsuse lagunemises ja ummikseisus teineteist. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles