USA tahab koalitsiooni laevaliikluse vabaduse tagamiseks Pärsia lahel (2)

BNS
Copy
USA staabiülemate ühendkomitee esimees Joseph Dunford 21. mail Washingtonis Kapitooliumi künkal suundumas kongressi komiteed briifima.
USA staabiülemate ühendkomitee esimees Joseph Dunford 21. mail Washingtonis Kapitooliumi künkal suundumas kongressi komiteed briifima. Foto: AFP / Scanpix

USA kavatseb luua koalitsiooni laevaliikluse vabaduse tagamiseks strateegilise tähtsusega Pärsia lahel, ütles staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Joseph Dunford teisipäeval.

Pinged piirkonnas, mida läbib ligi kolmandik maailma naftatranspordist, on viimastel nädalatel süvenenud. USA süüdistab Iraani mitmes rünnakus naftatankeritele ning islamivabariik tulistas alla Ühendriikide luuredrooni.

«Me suhtleme praegu mitme riigiga, et näha, kas me saame panna kokku koalitsiooni, mis tagab laevaliikluse vabaduse nii Hormuze väinas kui Bab al-Mandabis,» ütles Dunford.

«Ma arvan, et ilmselt järgmise paari nädala jooksul selgitame me välja need riigid, kellel on poliitilist tahet toetada seda algatust ning seejärel teeme nende (riikide) relvajõududega otse tööd, et selgitada välja konkreetsed võimekused, mis seda (algatust) toetaksid,» seletas USA relvajõudude staabiülem.

USA välisminister Mike Pompeo avaldas eelmisel kuul lootust, et rohkem kui 20 riiki, nende seas Araabia Ühendemiraadid ja Saudi Araabia, teevad tööd meresõidu turvalisuse suurendamiseks.

Pompeo sõnul soovib president Donald Trump, et Ühendriigid ei kannaks selle operatsiooni kogu maksumust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles