Paapua Uus-Guinea hõimude verevalamistes on surnud vähemalt 24 inimest (1)

Copy
Paapua Uus-Guinea peaminister James Marape.
Paapua Uus-Guinea peaminister James Marape. Foto: GORETHY KENNETH / AFP / Scanpix

Vähemalt 24 inimest, nende hulgas kaks rasedat naist, tapeti kolm päeva kestnud kokkupõrgetes Paapua Uus-Guinea kõrgmiku lindprii hõimude vahel. Riigi peaminister lubas täna kiiresti õigluse jalule seada.

Kohalike võimude sõnul toimusid kokkupõrked riigi lääneosas asuvas Hela provintsis. Vägivald rivaalhõimude vahel sai alguse vaidlusest kohalike kullakaevanduste kontrolli üle.

Paapua Uus-Guinea kõrgmiku hõimud on üksteisega sajandeid sõdinud, kuid ligipääs automaatrelvadele on kokkupõrked üha verisemaks muutnud.

Hela provintsi administraator William Bando ütles AFP-le, et ohvrite arv võib veel tõusta. «Me saatsime inimesi piirkonda uurima ning ootame siiani vastust,» ütles Bando. Hela provintsi 40 kohalikule politseinikule saadeti toeks 100 politseinikku teistest provintsidest.

Intsident šokeeris kogu riiki. Hiljuti peaministriks valitud James Marape, kelle valimisringkonda kuulub ka Hela provints, lubas suurendada turvameetmeid. «Teie aeg on läbi,» hoiatas Marape süüdlasi.

«Täna on üks kurvemaid päevi minu elus. Palju süütuid lapsi ning emasid tapeti Munima ja Karida külades,» ütles Marape.

Karida külas tapeti 30 minutit kestnud verevalamistes kuus naist ja kaheksa last ning kaks rasedat ema. Kohalik meditsiinitöötaja Pills Kolo ütles, et mõningaid tükeldatud kehaosi oli raske ära tunda.

Kohalike politseinike avaldatud fotodel oli näha kahe kooliealise lapse surnukehasid. Mõlemad surid raske peatrauma tõttu. Kohaliku meedia sõnul olid tapatalgud seotud eelneval päeval toimunud rünnakuga, milles hukkus kuus inimest.

Marape süüdistas vägivallas kolme sõjapealikku, kes olid sõdinud Tagali hõimuga piirkonnas asuvate kullakaevanduste kontrolli üle. «Kriminaalid, teie aeg on läbi. Võtke õppust sellest, mida ma kavatsen teha kriminaalidega, kes tapavad süütuid inimesi. Ma ei karda kasutada kõige karmimaid seaduslikke meetmeid teie peal,» ütles Marape.

Kokkupõrked hõimude vahel on Paapua Uus-Guinea kõrgmikel tavaliseks nähtuseks. Vanad vaidlused varguste, vägistamiste või ressursside kontrolli üle viivad tihti vägivallani.

Kuvatõmmis Google Mapsi rakendusest. Hela provints on märgitud punasega.
Kuvatõmmis Google Mapsi rakendusest. Hela provints on märgitud punasega. Foto: Google Maps / Ekraanitõmmis

Vaatamata pidevale vägivallale on tegemist viimaste aastate verisema kokkupõrkega. Valitsusel on keeruline reageerida, sest Hela provintsis viibib alaliselt vaid 40 politseinikku ja 16 sõdurit.

Lähedal asuvas Enga provintsis asutati sarnaste juhtumite tõttu ajutine sõjaväestaap, kuhu saadeti ligi 100 sõdurit, kuid isegi lisavägedega on karmi maastikuga aladel raske kontrolli hoida.

«Kuidas on võimalik, et 400 000 elanikuga Hela provints suudab funktsioneerida ja tagada korra, kui provintsis on vähem kui 60 politseinikku,» nentis Marape.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles