Kohalik vaade: Läti süsteemne probleem korruptsiooniga (1)

Veiko ­Spolītis
, politoloog, Läti Välispoliitika Instituudi liige
Copy
Läti korruptsioonitõrjebüroo pidas kinni Läti Ülikooli rektori asetäitja ja Riia volikogu liikme Baiba Broka (vasakul), keda kahtlustatakse korruptsioonis.
Läti korruptsioonitõrjebüroo pidas kinni Läti Ülikooli rektori asetäitja ja Riia volikogu liikme Baiba Broka (vasakul), keda kahtlustatakse korruptsioonis. Foto: Edijs Pālens

Esmaspäeval, mil Egils Levits vannutati Läti üheksandaks demokraatlikult valitud presidendiks, teatas ta oma kõnes: «Peab võtma pihku luua ja pühkima maja puhtaks. Need on kelmused hangetel, erakondade sõltuvus sponsoritest ja korruptsioon ning maksudest kõrvalehiilimine, kus kelmid saavad osa üldisest hüvest, kuid ei osale selle loomisel.»

Samal päeval vilksatas ootamatult läbi meediamüra uudis, et korruptsioonitõrjebüroo (KNAB) on pidanud kinni Läti Ülikooli ja ehitusfirmade esindajaid.

Juunis toimusid Läti Ülikooli rektori valimised, toona ei saadud läbi ilma skandaalita, hääletust tuli korrata pärast süüdistusi protseduurireeglite eiramises. Esmaspäevane meediapomm on taas tekitanud kahtlusi, mistõttu võib oodata erakorralisi valimisi Riia volikogusse.

Kinnipeetute seas on Baiba Broka, kes on Läti Ülikooli rektori asetäitja ja eelmise linnapea Nils Ušakovsi perekonnatuttav ning erakonna Rahvuslik Liit «Kõik Läti eest!» – «Isamaale ja Vabadusele/LNNK» Riia linnapeakandidaat.

Amet on tõhus

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles