Soul soovib Washingtoni vahendajaks kaubandustülile Tokyoga

BNS
Copy
Mike Pompeo ja Kang Kyung-wha.
Mike Pompeo ja Kang Kyung-wha. Foto: Susan Walsh / AP

Lõuna-Korea soovib USA-d vahendajaks diplomaatilises vastasseisus Jaapaniga seoses Tokyo sammudega karmistada kontrolli kõrgtehnoloogilisele ekspordile naaberriiki.

Lõuna-Korea ütles neljapäeval, et välisminister Kang Kyung-wha arutas seda teemat oma USA kolleegi Mike Pompeoga telefonivestluses ning edastas Souli seisukoha, et Jaapani «soovimatud» kaubanduspiirangud võivad häirida globaalseid varustusahelaid ja kahjustada koostööd riikide vahel.

Välisministeerium ütles, et Pompeo väljendas «mõistmist» Lõuna-Korea seisukoha suhtes ning lubas aidata kaasa suhtlusele diplomaatiliste kanalite kaudu Washingtoni, Souli ja Tokyo vahel.

Lõuna-Korea presidendi riikliku julgeoleku ameti asejuht Kim Hyun-chong saabus kolmapäeval Washingtoni ja ütles ajakirjanikele, et arutab USA ametnikega Souli kaubandustüli Jaapaniga.

Tokyo teatas läinud nädalal, et seab piirangu ekspordile, mis on oluline mikrokiipe ja nutitelefone tootvatele firmadele nagu Samsung Electronics ja SK Hynix.

Piirangu taga on maailmasõjaaegset sunnitööd puudutav tüli ja kahtlus, et Lõuna-Korea saatis Põhja-Koreale Jaapanis valmistatud tundlikku tööstustoodangut. Soul eitab Jaapanist imporditud materjalide saatmist Põhja-Koreasse.

Kuivõrd kaks firmat moodustavad pea kaks kolmandikku globaalsest mikrokiipide tootmisest, tekitab riikide tüli muret ülemaailmse tarneahela pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles