Soome kaitsepolitsei endist töötajat süüdistatakse riigireetmises

Copy
Soome kohtusaal.
Soome kohtusaal. Foto: MARTTI KAINULAINEN / AFP / Scanpix

Soome kaitsepolitsei endise töötaja vastu esitati täna süüdistus riigisaladuste paljastamises.

Tegemist on Soome kaitsepolitsei endise ajutise töötajaga, kelle suhtes algatati kaks aastat tagasi uurimine. Meest süüdistatakse talle tööks mittevajaliku info hankimises.

Informatsioon, mida süüdistatav hankis, oli salajane ja delikaatne ning oleks võinud valedes kätes tekitada suurt kahju Soome riiklikule julgeolekule. Kaitsepolitsei tegi pärast töötaja tegevuse avastamist kohe ka taotluse Soome keskkriminaalpolitseile, et see uurimise algataks.

Võimalikku riigireetmist kahtlustati juba aastal 2017. Helsingin Sanomate tollase info põhjal õigustas süüdistatav oma tegevust sellega, et üritas aru saada, kuidas Soome kaitsepolitsei töötab. Mehelt võeti kohe ära ligipääsuõigus kaitsepolitsei ruumidesse.

Arvatavasti oli riigisaladuste hankimise põhjuseks raamat, mida ta kirjutas ning kus ta käsitleb teiste teemade seas näiteks Süüria kodusõda, olukorda pagulastega ning terrorirühmituse ISIS meediamõjutusi. Raamatus on juttu ka Venemaa ja Hiina mõjutustest, aktiivsest luuretegevusest, trollimisest ja hübriidsõjast.

Süüdistatav ise väitis, et kasutas vaid avalikult saada olevat teavet. 2017. aastal ei suutnud Soome keskkriminaalpolitsei veel täie kindlusega väita, kas raamatus avaldatud informatsioon oli pärit kaitsepolitseist.

Helsingin Sanomate sõnul ei ole teada, kas lisaks riigisaladuste paljastamise süüdistusele on talle esitatud ka muid süüdistusi. Uurimise algstaadiumis kahtlustati teda veel ka isikuandmekaitseseaduse rikkumises ja ametiõiguste kuritarvitamises.

Riigisaladuse paljastamine kuulub Soome karistuseadustikus riigireetmise alla ning selle eest on ette nähtud nelja kuu kuni nelja aasta pikkune vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles