Lipponen: eurost loobumine sunniks Soomet Eestilt abi paluma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Lipponen
Paavo Lipponen Foto: SCANPIX

Soome sotsiaaldemokraatide presidendikandidaat Paavo Lipponen hoiatas täna, et kui läheb tõeks «romantikute» soov võtta euro asemel taas käibele mark, võib Soome end mängida Euroopas nurka ning jääda Moskva-Berliini teljele «hüplema».

Lipponeni sõnul on oht, et eurotsoonist lahkumise korral hakkaks Venemaa Soomega asju ajama kahepoolselt, ilma ühise välis- ja julgeolekupoliitikaga Euroopa Liiduta.

«See korraldus oleks väga ebavõrdne,» ütles Lipponen Hyvinkääl peetud kõnes. «Langeksime koostööd tihendavast Lääne-Euroopast ebakindlusesse, olukorda, kus meie võimalused meie oma saatust mõjutada märgatavalt nõrgeneksid.»

Tema sõnul tähendaks ELi liikmesuse tuumast loobumine muu seas ka seda, et Soome peaks oma eesmärkide nimel paluma abi Eestilt.

Lipponeni sõnul annaks euro hülgamine hoobi ka suhetele Rootsiga, mis üritab endale praegu ELis võidelda võimalikult tugevat positsiooni ja mille valitsus olevat euro kasutuselevõtmise poolt.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles