Trump hoogustas sõda sotsiaalmeediahiidude vastu

Copy
Külalised tegemas pilte USA presidendi Donald Trumpi sõnavõtu ajal Valges Majas, kus toimus presidendi eestvedamisel sotsiaalmeedia tippkohtumine.
Külalised tegemas pilte USA presidendi Donald Trumpi sõnavõtu ajal Valges Majas, kus toimus presidendi eestvedamisel sotsiaalmeedia tippkohtumine. Foto: Evan Vucci / AP / Scanpix

USA president Donald Trump hoogustas eile oma rünnakuid Ränioru tehnoloogiahiidude vastu ning ärgitas koostama seadusi tema sõnul ebaausa kohtlemise vastu, mis konservatiividele on suurtel veebiplatvormidel väidetavalt osaks saanud.

Valges Majas toimunud sotsiaalmeedia «tippkohtumisel» osalesid konservatiividest aktivistid, kelle tegemisi sotsiaalmeedias on firmad piiranud. Firmasid, keda selles süüdistatakse, Trump istungile ei kutsunud.

Presidendi sõnul kutsub ta need firmad eelseisvatel nädalatel selleteemalisele «suurele kohtumisele ning tõelisele vestlusele».

Oma toetajatega rääkides kordas Trump seisukohta poliitilisest kallutatusest ning väitis, et sotsiaalplatvormid on mõned aktivistid kas blokeerinud või piiranud nende avaldusi.

Ühtegi konkreetset ettepanekut ta ei esitanud, kuid ütles, et andis oma valitsusele korralduse uurida kõiki seadusandlikke viise ameeriklaste sõnavabaduse kaitsmiseks.

President kasutas sündmusel võimalust ja nurises viisi pärast, kuidas suured tehnoloogiafirmad on teda kohelnud. Samas kiitis ta ka parempoolsete salvavamaid hääli, mis aitavad tal oma tuumikvalijaid innustada.

«Mõned teist on seal väljas,» ütles ta neile. «See on geniaalne, aga seal on asi halb.» 

Trump kiitis eraldi parempoolset aktivisti James O'Keefe'i, kelle ühendus Project Veritas üritas saada võltsuudist Washington Posti. 2010. aasta mais tunnistasid O'Keefe ja veel kolm inimest end föderaalkohtus süüdi väärteos ühe skeemi pärast, kus nad väitsid, et nad tulid senaator Mary Landrieu ühte harukontorisse telefone remontima.

«Ta pole vastuoluline, ta räägib tõtt,» ütles Trump O'Keefe'i kohta.

Valges Majas talle sõbraliku publikuga rääkides tundis Trump end vabalt. Ta viskas nalja oma Twitteri-postitustes tehtud kirjavigade üle, milles ta süüdistas oma pöidlaid, aga ka oma soengu üle.

«Uskumatu loovuse ja sihikindlusega olete te mööda minemas korrumpeerunud võimuladvikust, ja ta on korrumpeerunud,» lausus Trump. «Ja te lähete mööda väga korrumpeerunud ajakirjandusest.»

Pikas sõnavõtus ütles ta: «Te esitate väljakutset meedia väravahoidjatele ja firmadest tsensoritele, et viia tõde Ameerika rahvani... Te suhtlete meie kodanikega otse võltsuudiste filtrit läbimata.»

Varem neljapäeval saatis Trump Twitteris teele rea sõnumeid, kus sarjas sotsiaalmeediafirmasid ning ajakirjandust. Need on tema tavapärased sihtmärgid, mis tema konservatiivsetele tuumikvalijatele peale lähevad.

Neljapäevane istung suurendas hirmu, et Valge Maja võib üritada tühistada õiguslikku raamistikku, mis kaitseb veebiteenuseid õigusliku vastutuse eest kahjulikus sisus, mis teised on nende platvormile postitanud.

Digiõiguste aktivistid ja teised hoiatavad, et kaitse kõrvaldamine võib õõnestada sõnavabaduse kaitset ja internetikeskkonda. Kaitse on sätestatud ühes 1996. aasta seaduse lõikes 230.

«Valitsus ei tohiks nõuda või survestada vahendajaid eemaldama põhiseadusega kaitstud avaldusi, mida valitsus otse keelata ei saa,» kirjutasid avalikus kirjas 27 kodaniku- ja digiõigusorganisatsiooni ning 50 õigusteadlast.

Kirjas öeldi, et selline nõudmine rikuks USA põhiseaduse esimest parandust sõnavabaduse kohta.

«Lisaks innustaks laiema õigusliku vastutuse kehtestamine kasutaja sõnavõttude puhul teenuseid kalduma sõnavõttude eemaldamise poole, mis tekitaks üleliigse tsensuuri, või isegi vältima arvamuse väljendamise foorumite pakkumist,» lisati kirjas.

Eric Goldman, kes juhib Santa Clara ülikoolis kõrgtehnoloogia õigusinstituuti, ütles, et lõige 230 pani kaasaja internetile aluse ning tegi kasutaja loodud sisu üldse võimalikuks.

«Tänapäeva kõige populaarsemad sotsiaalportaalid poleks kunagi jalgu alla saanud ning internet näeks välja sisuliselt samasugune nagu kaabel(televisioon),» lisas ta.

Trump on korduvalt väitnud, et firmad nagu Facebook, Google ja Twitter, keda ta tippkohtumisele ei kutsunud, diskrimineerivad teda ja tema toetajaid, kuigi tema enda Twitteri-kontol on pea 62 miljonit järgijat.

Suured veebifirmad eitavad kategooriliselt igasugust poliitilist kallutatust.

Samas on valitsused üle maailma avaldanud neile survet, et kõrvaldada platvormidelt ahistav ja vihkav sisu, aga ka libateave ja vandenõuteooriad, mida teiste seas levitavad Trump ja neljapäevasel Valge Maja kohtumisel osalejad.

«Internetifirmad pole ühegi poliitilise ideoloogia vastu kallutatud ning konservatiivsed hääled eriti on kasutanud sotsiaalmeediat väga edukalt,» ütles Michael Beckerman, kes on Twitterit, Facebooki ja Google'it ühendava Internetiühenduse president.

«Internetifirmad sõltuvad kasvamiseks ja edu tagamiseks oma kasutajate usaldusest üle kogu poliitilise spektri.»

Twitter teatas juunis, et hakkab lisama hoiatusi ametnike ja poliitikute säutsudele, mis firma reegleid rikuvad. Samm võib mõjutada Trumpi, kes on Twitteris eriti agar postitaja.

USA IT-tööstuse liit CCIA, mille liikmete seas on ka Facebook ja Google, teatas, et Valge Maja üritus «näib olevat korraldatud selleks, et hirmutada firmasid soosima sisu kohtumise korraldajate kasuks».

«Ükski erafirma ei tohiks valitsuse hirmutuse tõttu anda vaba voli taunitavale sisule, mis rikub ettevõtte põhimõtteid,» ütles CCIA president Ed Black.

«Sotsiaalmeedialehed võivad tahta lubada eri tüüpi postitusi, kuid neilt ei tohiks nõuda neutraalsust vihkamise ja usulise sallimatuse suhtes,» lisas ta.

«Kui need, kes sellenädalasel kohtumisel etteheiteid teevad, pole rahul ühe firma vastumeelse sisu poliitikaga, siis on palju teisi konkurente, kelle vahel nad saavad valida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles