Wallström: Rootsi ei allkirjasta tuumarelvade keelustamise lepet

Copy
Margot Wallström.
Margot Wallström. Foto: AFP / Scanpix

Rootsi ei allkirjasta ÜRO lepet tuumarelvade keelustamise kohta, ütles täna välisminister Margot Wallström.

«Valitsus ei allkirjasta, praeguse seisuga, tuumarelvade keelustamise konventsiooni,» ütles Wallström pressikonverentsil Stockholmis. 

ÜRO tuumarelvade keelustamise lepe (TPNW) kutsub keelustama «tuumarelvi või teisi tuumalõhkekehi». ÜRO Peaassamblee kiitis leppe heaks 2017. aasta juulis, kui seda toetas ka Rootsi. 

Stockholm hääletas leppe poolt, kuid väljendas ka muret leppe väidetavalt ebamäärase sõnastuse pärast, millest ei selgu täpselt, mis tüüpi relvi see puudutab ja kuidas antud lepe suhestub teiste lepetega, nagu tuumarelvade leviku tõkestamise lepinguga (NPT), ütles minister.

Rootsi taotleb vaatlejariigi staatust, ütles Wallström, kelle väitel tahab Stockholm jätkuvalt tuumarelvavaba maailma. 

«Ma lootsin, et saame leppe, mida on võimalik allkirjastada... kuid samuti tuleb olla realist,» ütles Wallström. Leppe on allkirjastanud 70 riiki ja ratifitseerinud 23. Lepe jõustub, kui selle on ratifitseerinud 50 riiki. 

Mitte ükski riik üheksast, kel teadaolevalt on tuumarelvad, pole lepet heaks kiitnud. 

Kuigi tuumarelvade arv on vähenenud võrreldes suurima arvuga 1980. aastate keskpaigas, on üheksa tuumarelvadega riiki oma relvastust uuendamas, selgus instituudi Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) hiljutisest raportist. 

Raporti järgi on üheksal riigil kokku 13 865 tuumarelva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles