Briti politsei hakkab uurima suursaadiku memode lekitamist

Copy
Briti suursaatkond Washingtonis.
Briti suursaatkond Washingtonis. Foto: AFP/SCANPIX

Briti politsei hakkab uurima suursaadik Kim Darrochi ametist lahkumiseni viinud memode lekitamist, teatas eile kohalik meedia.

Rahvusringhääling BBC vahendas kõrge politseiametniku Neil Basu arvamust, kelle sõnul on juhtum pälvinud üldsuse tähelepanu ja süüdlased vaja vastutusele võtta.

Darroch, kes kritiseeris USA presidenti Donald Trumpi ja tema valitsust hiljuti avalikkusesse lekkinud memodes, teatas kolmapäeval ametist lahkumisest.

Darrochi sulest pärinenud salastatud memod nägid päevavalgust ajalehes Mail on Sunday ja nende sisu tekitas Londoni võimukoridorides suure tormi.

Ühes memos nimetati Trumpi valitsust «ainulaadselt düsfunktsionaalseks», teises aga nimetati USA liidrit «saamatuks» ja «ebakindlaks». 

Trump teatas seepeale, et tema valitsus kavatse enam Darrochiga asju ajada.

Esmaspäeval võeti Darroch maha ühe õhtusöögi külaliste nimekirjast, kus oli ka Trump, ning teisipäeval ei osalenud ta Briti kaubandusministri kõnelustel presidendi nõuniku ja tütre Ivanka Trumpiga.

«Pärast ametlike dokumentide lekkimist sellest saatkonnast on kõvasti spekuleeritud minu positsiooni ning järelejäänud ametiaja pikkuse üle,» kirjutas Darroch lahkumisavalduses.

«Tahan panna nendele spekulatsioonidele punkti. Praegune olukord on teinud mulle võimatuks täita oma rolli nii nagu mulle meeldiks,» ütles ta.

«Arvan, et praegustes tingimustes oleks vastutustundlik kurss lubada määrata ametisse uus suursaadik.»

Briti peaminister Theresa May ütles hetki pärast Darrochi tagasiastumist, et kriitika, mida suursaadik taluma pidi, oli «rohkem kui ebaõiglane ja vale».

«Arvan, et ta on teeninud auväärselt ja hästi ning teda tuleks selle eest tänada,» lisas May.

USA on ÜK lähedasim liitlane. Memode avaldamine ähvardab lisaks tähtsa suhte kahjustamisele raskendada ka Londoni püüdlusi sõlmida Washingtoniga uus kaubanduslepe, mis aitaks piirata ÜK Euroopa Liidust lahkumisest tekkida võivat kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles