Poola opositsioon lubab 2040. aastaks söest elektri tootmise lõpetada

BNS
Copy
Belchatow elektrijaamast tuleb korstnatest suitsu. Euroopa suurim suurim söeküttel töötav elektrijaam. Poola.
Belchatow elektrijaamast tuleb korstnatest suitsu. Euroopa suurim suurim söeküttel töötav elektrijaam. Poola. Foto: Peter Andrews / Reuters / Scanpix Baltics

Poola opositsiooni peamine valimisliit Kodanike Koalitsioon (KO) alustas laupäeval valimiskampaaniat ning lubas lõpetada Poolas söest elektri tootmise 2040. aastaks.

«Me pole saar ning me pole ka teisel planeedil. Maailma kliima lagunemine kehtib samamoodi meile nagu ka kõigile teistele. Peame tegutsema,» ütles KO kaasliider Grzegorz Schetyna Varssavis liidu kongressil.

«2030. aastaks kõrvaldame söe kasutamise katlamajades ja korterites... ning 2040. aastaks kogu energiasektoris,» lausus ta.

Süsi on Poola peamine energiaallikas. Riik toetub oma söekaevandustele, aga ka imporditud söele. Poola on üks Euroopa Liidu suurimaid süsinikuheitega riike.

Riiki 2015. aastast valitsev Seadus ja Õiglus (PiS) ütles eelmisel aastal, et kavatseb katta 2030. aastaks riigi elektrivajadusest söega 60 protsenti. Praegu on see 80 protsenti.

Euroopa Keskkonnaameti hinnangul tapab õhusaaste, millest suur osa tuleb söe põletamisest, Poolas iga aasta enneaegselt 50 000 inimest. Riigis on elanikke 38 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles