USA pinnale jõudnud maru Barry liigub sisemaale

Copy
Robyn Iacona-Hilbert seisab Mandeville'is oma äri ees, mille põranda pani vee alla orkaan Barry.
Robyn Iacona-Hilbert seisab Mandeville'is oma äri ees, mille põranda pani vee alla orkaan Barry. Foto: JONATHAN BACHMAN / REUTERS / Scanpix

Louisiana osariigis eile maabunud torm Barry nõrgenes troopiliseks tormiks, kuid võimud hoiatavad, et torm võib sellest hoolimata suurt kahju tekitada.

Barry maabus linna Intracoastal lähedal umbes 260 kilomeetrit läänes Louisiana pealinnast New Orleansist.

New Orleans oli valmis suureks vihmasajuks ning kuigi oodatavasti sajab linnas kogu nädalavahetuse, siis vähendasid sünoptikud prognoositud sademete hulka oluliselt.

Kui algselt pidi pühapäeva keskööks maha sadama kuni 50 sentimeetrit vihma, siis nüüd on prognoos 5-10 sentimeetrit.

Algne prognoos pani inimesed muretsema, et 2005. aasta orkaani Katrina järel linnas ehitatud veepumpade süsteem ei pea nii suurele vee hulgale vastu.

Barry eripära on aga see, et ta liigub väga aeglaselt. See tähendab, et tema mõjuvõimu all olevates piirkondades sajab pikemalt ja seepärast on tulvade oht kõrgendatud.

"See liigub väga aeglaselt," ütles New Orleansi linnavolikogu liige Helena Moreno. "Seepärast muretsetakse, et ta (torm) võib jõudu koguda kui ta vee peal lihtsalt istub... Võime hakata tundma suuremat mõju.

Mujal Louisianas ujutas Barry üle maanteid ning sundis inimesi katusele pagema. Vihma sadas kõvasti ka rannikulinnu Alabamat ja Mississippit.

Barry oli Atlandi selleaastase orkaanihooaja esimene orkaan. Torm tugevnes laupäeval vahepeal esimese kategooria orkaaniks, kuid vaibus mõne tunni jooksul.

Laupäeva ööseks oli selle püsituulte kiirus langenud 80 kilomeetrile tunnis ehk 22 meetrile sekundis.

Torm liigub nüüd edasi Louisiana osariigi sisepiirkondadesse ja Mississippi osariiki.

Kuna Barry kallab vihma mitmele lõunaosariigile, siis kuulutati mitmes kohas välja eriolukord, et tormiga tegelemiseks jaguks rohkem vahendeid.

Orkaanikeskuse juht Ken Graham hoiatas veeuputuse eest ka sisemaal.

Paljude jaoks toob Barry endaga kaasa mälestusi 2005. aastal palju kahju tekitanud ning arvukalt inimesi tapnud orkaanist Katrina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles