Briti ekssaadiku sõnul lahkus Trump Iraani leppest Obama ärritamiseks (1)

Copy
Ühendkuningriigi suursaatkond Washingtonis.
Ühendkuningriigi suursaatkond Washingtonis. Foto: Saul Loeb / AFP / Scanpix

Briti endise suursaadiku Kim Darrochi hinnangul viis president Donald Trump USA Iraani tuumaleppest välja oma eelkäija Barack Obama ärritamiseks.

«Valitsus on valinud diplomaatilise vandalismi tee, näiliselt ideoloogilistel ja poliitilistel põhjustel -- see oli Obama lepe,» kirjutas Darroch diplomaatilises memos 2018. aasta mais.

Selle lausega memo oli teises lekitatud memode pakis, mille avaldas leht Mail on Sunday. Pakkidest esimene põhjustas Darrochi tagasiastumise kolmapäeval ning tekitas tüli reeglina lähedaste liitlaste USA ja Ühendkuningriigi vahel.

Sunday Times teatas veel eraldi, et ÜK uurimine tuvastas lekke eest vastutanud ühe riigiametniku. Lehe sõnul on uurimine viinud ühe kahtlusaluseni, kellel oli ligipääs välisministeeriumi dokumentide arhiivile.

Iraani tuumalepet käsitleva memo taustal on visiit 2018. aasta mais, kui tollane Briti välisminister Boris Johnson sõitis Washingtoni veenma Trumpi, et ta USA-d tuumaleppest välja ei viiks.

Külastuse järel saadetud memos andis Darroch mõista, et otsus lõhestas Trumpi meeskonna. Lisaks kritiseeris ta Valget Maja, et neil polnud pikemalt tulevikku vaatavat strateegiat.

«Nad ei suuda sõnastada ühtegi »päev pärast« strateegiat. Ja tänahommikused kontaktid (USA) välisministeeriumiga viitavad, et puudub igasugune plaan ulatada käsi partneritele ja liitlastele, olgu nad siis Euroopas või (Lähis-Ida) regioonis,» kirjutas Darroch.

Darroch rääkis täpsemalt ka visiidil toimunud USA välisministri Mike Pompeo ja Johnsoni vestlusest. Pompeo üritas «vaevu hoomatavalt end distantseerida, rääkides läbivalt »presidendi otsusest«», ütles saadik.

Lehe sõnul vihjas Pompeo Darrochi hinnangul ka, et ta üritas «müüa» Trumpile tuumaleppe muudetud teksti, kuid ebaõnnestus.

2015. aastal allkirjastasid USA, Hiina, ÜK, Prantsusmaa, Venemaa ja Saksamaa Iraaniga leppe, mis piiras Iraani tuumaprogrammi vastutasuks majandussanktsioonide tühistamise eest.

Trump kritiseeris lepet pikalt. Ta viis USA 2018. aasta 8. mail leppest välja ning pani Iraanile majandussanktsioonid uuesti peale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles