EL: lähipäevad on viimane võimalus päästa keskmaa tuumajõudude lepe

Copy
Atraktsioon Saksamaa karnevalil, mis kujutab Venemaa presidenti Vladimir Putinit ja USA riigipead Donald Trumpi keskmaa tuumajõudude lepet pruruks rebimas.
Atraktsioon Saksamaa karnevalil, mis kujutab Venemaa presidenti Vladimir Putinit ja USA riigipead Donald Trumpi keskmaa tuumajõudude lepet pruruks rebimas. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liit ärgitas täna Venemaad pidama kinni keskmaa tuumajõudude leppest (INF). 

«Me oleme sügavalt mures arengute pärast seoses INF-i leppega, mis võib läbi saada 2. augustil 2019,» ütles EL-i välispoliitikajuht Federica Mogherini avalduses. 

«Lähipäevad kujutavad endast viimast võimalust dialoogiks ja vajalike meetmete rakendamiseks, et  säilitada seda olulist Euroopa julgeolekuarhitektuuri komponenti,» ütles Mogherini. 

Venemaa ja USA on mõlemad peatanud osaluse külma sõja ajast pärit keskmaa tuumarelvade leppes. Lepingu osapooled süüdistavad teineteist selle tingimuste rikkumises. 

3. juulil allkirjastas Vene president Vladimir Putin eelnõu leppe peatamise kohta. USA on teatanud, et astub leppest lõplikult välja 2. augustil, kui Venemaa ei hävita oma uut raketisüsteemi, mis Washingtoni hinnangul lepet rikub. 

Mogherini ärgitas Venemaad «vastama sisuliselt korduvalt esitatud tõsistele muredele» selle raketisüsteemi 9M729 suhtes. 

Venemaa peaks astuma «sisulisi ja läbipaistvaid» samme, et tagada leppe tingimuste täitmine, lisas Mogherini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles