Guatemala president tühistas päev enne kohtumise Trumpiga

BNS
Copy
Guatemala president Jimmy Morales.
Guatemala president Jimmy Morales. Foto: JOHAN ORDONEZ / AFP/ Scanpix Baltics

Guatemala president Jimmy Morales, keda kodumaal survestatakse mitte sõlmima migratsioonilepet USA-ga, teatas pühapäeval, et jätab ära esmaspäevale kavandatud kohtumise Ühendriikide riigipea Donald Trumpiga Valges Majas.

Guatemala valitsus ütles avalduses, et kohtumine jäetakse ära seoses «spekulatsioonidega» võimaliku leppe allkirjastamise üle.

Selline kokkulepe muudaks Guatemala «turvaliseks kolmandaks riigiks» ning tähendaks, et ta peab pakkuma asüüli migrantidele, kes saabuvad Guatemalasse teel Ühendriikidesse.

Paljud migrandid Hondurasest ja El Salvadorist tulevad Guatemalasse, et suunduda edasi Mehhikosse ja seejärel jõuda USA piirile.

Guatemala valitsus teates Moralese visiidist sel nädalal, öeldes, et sellel käsitletakse migratsiooni ja julgeoleku küsimusi, kuid ei täpsustanud nende sisu.

Guatemala ametnikud möönsid, et peetakse kõnelusi «turvalise kolmanda riigi» kokkuleppe üle ning see tõi kaasa spekulatsioonid.

Leppe vastaste sõnul ei taha nad, et Guatemala muutuks niinimetatud prügimäeks migrantidele, kes USA poole suunduvad, eriti arvestades seda, et ka guatemalalased on tihti osa migrantide karavanidest.

USA administratsioon peatas märtsis abi Guatemalale, El Salvadorile ja Hondurasele pärast seda, kui president Trump süüdistas neid riike, et nad ei tee midagi migrantide voolu takistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles