Uus-Meremaa peaminister ühines hukkamõistuga Trumpi säutsude aadressil

BNS
Copy
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern Foto: AMR ALFIKY / REUTERS/Scanpix

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern ühines teisipäeval rahvusvahelise hukkamõistuga USA presidendi Donald Trumpi ksenofoobsete säutsude vastu demokraatidest naiskongresmenide aadressil.

Karismaatiline noor Ardern, keda USA ajakirjandus on Trumpi vastaseks nimetanud, ütles, et on uhke oma riigi mitmekesisuse üle. 

«Enamasti ma ei sekku teiste inimeste poliitikasse, kuid enamikule inimestest on selge, et ma olen täielikult ja läbinisti eri meelt,» lausus Adern Uus-Meremaa raadiole. 

Trump kutsus pühapäeval nelja värvilist demokraadist naiskongresmeni, kellest kolm on sündinud USA-s, üles minema tagasi riikidesse, kust nad tulnud on, ning kordas oma rünnakut nende vastu päev hiljem. 

«Kui teile siin ei meeldi, võite lahkuda .... Küsimus on armastuses Ameerika vastu, teatud inimesed vihkavad meie riiki,» kirjutas ta Twitteris. 

Arderni sõnul uusmeremaalastele meeldib mitmekesisus võimukoridorides. 

«Me oleme seisukohal, et meie parlament peab olema esinduslik paik, see peab näima ja olema nagu Uus-Meremaa, selles peavad ulatuslikult esindatud olema erinevad kultuurid ja rahvused,» märkis ta. 

«Ja mitte kunagi ei tohi otsustada kellegi päritolu põhjal nende õiguse üle olla esindajana parlamendis.»

Säutsud on hukka mõistnud ka Briti peaminister Theresa May ja Kanada liider Justin Trudeau, demokraatidest presidendikandidaadid aga on nimetanud Trumpi rassistiks.

Ardern on ka varem rõhutanud oma erinevust Trumpist, soovitades tal märtsis pärast Christchurchis 51 moslemi elu nõudnud veresauna  avaldada kaastunnet kõigile moslemikogukondadele.

Varsti pärast Aderni valimisvõitu 2017. aasta lõpus kohtus Trump temaga tippkohtumisel Vietnamis, naljatades, et too jahmatas oma riigis paljusid. 

«Tead, keegi ei marssinud, kui mind valiti,» vastas ta, viidates protestidele, mis järgnesid Trumpi valimisele 2016. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles