Kliimaprotestid viies Ühendkuningriigi linnas takistasid liiklust (1)

Copy
Londonis toimunud meeleavaldused toovad tänavatele enim inimesi.
Londonis toimunud meeleavaldused toovad tänavatele enim inimesi. Foto: Dinendra Haria / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Väljasuremise mäss korraldas eile meeleavalduse viies Ühendkuningriigi linnas, tõmbamaks tähelepanu kliimamuutusele. Meeleavaldustel kasutati sümbolina paate, millega blokeeriti sildasid ning liiklust.

Briti keskkonnaaktivistide liikumine, Väljasuremise mäss, korraldas eile protestiaktsioone viies Ühendkuningriigi linnas. Bristolis, Cardiffis, Glasgows, Leedsis ja Londonis toimuvate meeleavalduste eesmärk oli mõjutada valitsust tegema rohkem kliima muutuse osas, vahendab Euronews.

Aktivistid nõuavad, et valitsus võtaks vastu otsuseid, mis vähendaksid märkimisväärselt õhku paisatud kasvuhoonegaaside hulka, kaitseksid bioloogilist mitmekesisust ning kriminaliseeriks tegevused, mis kahjustavad keskkonda.

Viies linnas toimuvatel meeleavaldustel olid kasutusel suured paadid, mida kasutatati tänavate või sildade blokeerimiseks, vahendab Euronews. Paadid sümboliseerivad tõusvat mereveetaset ning neile on kirjutatud fraas «ACT NOW» (Tegutse kohe) ning mõne kuulsa keskkonnaaktivisti nimi.

Lisanduvalt toimusid temaatilised kliimaprotestid. Näiteks Bristolis oli selleks teemaks tõusvad mereveetasemed, Glasgows solidaarsus kliimapõgenikega ning Londonis kliimaõigus, sümboliseerimaks solidaarsust kliimaaktivistidega üle kogu maailma.

Meeleavaldused häirisid ka linnaliiklust. Bristolis suunati ümber ühistranspordi marsruudid ning suleti ka sild, Cardiffis hoiatas politsei viivituste eest kesklinnas.

Meeleavaldajad blokeerisid ka Victoria silla Leedsis ning Glasgows pandi ligi kaheksa meetri pikkuna laev kesklinna, mis põhjustas ligipääsemisraskusi ajaloolisele Trongate-i tänavale, vahendab Euronews.

Suve ületõus, nagu liikumine seda ise kutsub, järgneb meeleavaldustele Pariisis, mille Prantsusmaa politsei jõuliselt maha surus, vahendab Euronews.

Väljasuremise mäss sai liikumisena alguse eelmisel aastal Londonis, mil organiseeriti valitsusevastane meeleavaldus. Liikumine peab oma tegevust vägivallatuks kodanikuallumatuseks.

Londonis aprillis toimunud meeleavaldustel arreteeriti rohkem kui tuhat inimest. Valdav osa neist lähevad tulevatel nädalatel kohtu ette, kirjutab liikumise koduleht.

Vaata ka pilti, mis avanes linnatänavatel!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles