Simson takerdus taas, sel korral poolatari taha (13)

Copy
Beata Szydło
Beata Szydło Foto: DAMIAN BURZYKOWSKI / Scanpix

Möödunud nädalal Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri vastuseisust üle saanud Eesti vahevolinikukandidaat Kadri Simson põrkus täna europarlamendis uue ja ootamatu tõkke otsa.

Nimelt pidanuks tal vahevoliniku ametisse saamiseks käima kuulamisel europarlamendi komisjoniesimeeste kolleegiumi ees. Nüüd osutus aga probleemiks see, et vastne europarlament ei ole saanud valitud oma töökomisjoni esimeest ja kuni kõiki komisjonide juhid ametis pole, ei saa koguneda ka nende kolleegium.

Põhjus, miks töökomisjonil presidenti ikka veel pole, peitub aga Keskerakonna ja Reformierakonna ühises parteiperes Uuenev Euroopa. Liberaalide fraktsioon teatas möödunud nädalal, et blokeerivad kõik Poolat valitseva Õiguse ja Õigluse (PiS) ja Ungarit valitseva Fideszi kandidaadid.

«Uuenev Euroopa põhineb väärtustel, demokraatia ja õigusriigi toetamisel,» põhjendas fraktsioon oma möödunudnädalases pressiteates. «Me ei hääleta komitee esimeeste ega aseesimeeste kandidaatide poolt, kes tulevad artikkel 7 protseduuri all olevate riikide võimuerakondadest.»

Sellega tulistas Uuenev Euroopa ühtlasi jalga ka oma liikmeserakonna kandidaadile Simsonile. Nende vastuseisu tõttu ei saanud Töökomisjoni esimeheks Poola endine peaminister ja PiSi liige Beata Szydło.

See tähendab, et suurima tõenäosusega homme hommikule määratud Simsoni kuulamist ei toimu. Selle asemel kohtub juba eile Strasbourgi lennanud Simson siin lihtsalt erinevate fraktsioonidega ja teeb eeltööd kuulamiseks, mis lükkub nüüd ilmselt sügisele.

«Tööhõive- ja sotsiaalkomisjonis toimunud ebaõnnestunud esimehe valimine tähendab seda, et minu kuulamine Euroopa Parlamendis lükkub minust sõltumatutel asjaoludel edasi. Muidugi lootsime, et kuulamine ja sellele järgnev Euroopa Parlamendi hääletus toimuvad sellel nädalal, kuid kahjuks läks teisiti. Kui otsida midagi positiivset, siis nüüd jääb mul rohkem aega kuulamisteks ette valmistuda,» rääkis Kadri Simson.

Simson lisas, et tema kuulamine toimub esimesel võimalusel, mil Euroopa Parlamendi Komisjonide esimeeste konverentsi saab koguneda. See võib toimuda järgmisel nädalal, kuid võib lükkuda ka septembrisse.

«Ettevalmistused kuulamiseks on igal juhul alguse saanud ning mul on hea meel, et mul õnnestus juba täna ja ka eile kohtuda mitmete mõjukate Euroopa Parlamendi liikmetega ning ka tänaste volinikega ning luua positiivseid kontakte ja selgitada enda vaateid,» lõpetas Kadri Simson.

Simsoni ootele jäämise pärast nurises Twitteris ka 1. juulil volinikukohalt europarlamenti suundunud Andrus Ansip (Reformierakond). «On äärmiselt ebaõiglane, et europarlamendi suutmatus valida komisjoni juhti jätab Eesti kuudeks volinikuta!» kirjutas ta.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles