Merkel lubas aidata Moldovat Euroopaga lõimumise kursil

BNS
Copy
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Michael Sohn / AP / Scanpix Baltics

Saksa kantsler Angela Merkel lubas kohtumisel Moldova läänemeelse peaministri Maia Sanduga aidata riiki Euroopaga lõimumise kursil. 

«Saksamaa on valmis toetama Moldovat selle Euroopa teekonnal,» lausus Merkel Berliinis ühisel pressikonverentsil Sanduga. 

Saksa valitsusjuht tervitas «Euroopa-meelse valitsuse heakskiitmist Moldovas,» märkides, et uus valitsus moodustati Euroopa jaoks küllaltki ebatavalisel viisil. 

Moldovat juhib alates 8. juunist Euroopa-meelse valimisbloki ACUM ja venemeelse Sotsialistliku Partei võimuliit.

«See näitab julgust ja võimet langetada kriitilistel hetkedel otsuseid. Moldova valitsusel seisab ees suur hulk tööd ja pole lihtne reformida riigisüsteemi, mille korruptsioonitase on šokeeriv,» lausus Merkel. 

Tema sõnul peab Moldova tegelema ka paljude sotsiaalprobleemidega nagu madal elatustase ning moldovlaste emigreerumine. 

Saksa kantsler rõhutas ka tähtsatele ametikohtadele ausate ja usaldusväärsete inimeste määramise tähtsust Moldovas. 

«Euroopa Liit ja Moldova on juba seotud assotsiatsioonileppe ja vabakaubandusleppega, mille sätted tuleb Euroopa integratsiooni edasiviimiseks ellu viia,» lausus Merkel 2014. aasta juunis allkirjastatud lepete kohta.  

Varem teisipäeval Sandut oma residentsis vastu võttes jäi Merkel rahvushümnide mängimise ajal istuma, et vältida avalikkuses muret tekitanud värisemise kordumist.

Merkelit on ametlikel tseremooniatel seistes tabanud kolm värinahoogu ja läinud nädalal jäi ta nende kordumise vältimiseks Taani peaministri visiidi ametlikul tseremoonial istuma.

Sandu Berliini-visiit on tema neljas välisvisiit peaministrina. Enne Saksamaa pealinna on ta külastanud Bukaresti, Brüsselit ja Kiievit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles